Sesizarea Parlamentului cu proiectul de desființare a SIIJ va fi propusă Guvernului

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat, luni, la o întâlnire online cu reprezentanții Comisiei Europene. În cadrul acestui eveniment, ministrul Justiției a anunțat că va propune Guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi cu modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie anul viitor.

Sesizarea Parlamentului cu proiectul de desființare a SIIJ va fi propus Guvernului

Ministrul Cătălin Predoiu a avut o întâlnire de lucru aplicată, la nivel tehnic, online, cu reprezentanţii Comisiei Europene, întrevedere ce a analizat stadiul îndeplinirii recomandărilor cuprinse în Raportul MCV, publicat la 8 iunie, şi a avut loc în continuarea discuţiilor desfăşurate la Bruxelles, la sfârşitul săptămânii trecute, cu Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie, se arată într-un comunicat.

Cu această ocazie, arată sursa citată, au fost trecute în revistă întârzierile înregistrate pe agenda MCV în 2021 şi perspectivele de recuperare a acestora în 2022. Subiectele de interes pentru reprezentanţii Comisiei Europene au fost: desfiinţarea SIIJ, modificarea legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Aspectele tehnice și modalitățile de realizare au fost discutate

Cătălin Predoiu şi reprezentanţii Comisiei au dezbătut aspectele tehnice ale obiectivelor MCV, precum şi diferitele modalităţi de realizare, ca şi calendarul posibil de îndeplinire a acestor obiective.

„Am trecut în revistă situaţia întârzierilor înregistrate în 2021 în realizarea obiectivelor MCV, în special desfiinţarea SIIJ şi adoptarea legilor Justiţiei, precum şi diferitele proiecţii tehnice de recuperare a acestora în 2021. Ministerul Justiţiei îşi va îndeplini toate obligaţiile aflate în competenţa sa legală pentru realizarea acestor obiective. MCV poate fi realizat în măsura în care voinţa politică exprimată în programul de guvernare va fi transformată în voturi în Parlament pentru proiectele de lege cu care Guvernul îl va sesiza în domeniul MCV. MJ va coopera loial şi transparent în continuare cu CSM şi Comisia Europeană pentru realizarea obiectivelor MCV. MJ va propune Guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie 2022′, a declarat Cătălin Predoiu la finalul reuniunii.

La întâlnire au participat, din partea Comisiei, William Sleath, director în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, Julien Mousnier, şef de unitate în cadrul Secretariatului General al Comisiei, şi Maria Arsene, reprezentanta Comisiei Europene la Bucureşti. Din partea Ministerului Justiţiei, alături Cătălin Predoiu, a participat Mădălina Manolache, director în cadrul Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului.

Anul 2022 va fi determinant

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, la Bruxelles, întâlniri cu Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene, şi cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie. Discuţiile s-au concentrat pe cooperarea dintre Ministerul Justiţiei din România şi Comisia Europeană în cadrul MCV, dar şi pe problematica JAI.

„Ambii oficiali europeni au insistat pe faptul că 2022 va fi determinant pentru îndeplinirea obiectivelor MCV şi a treia rundă de evaluare în cadrul mecanismului Rule of Law.

Din această perspectivă, oficialii europeni au subliniat importanţa calendarului pentru realizarea principalelor obiective, desfiinţarea SIIJ, adoptarea legilor justiţiei şi a codurilor penale. Atât vicepreşedintele, cât şi comisarul au subliniat necesitatea accelerării reformelor şi obţinerea de rezultate concrete, care să poată duce la finalizarea MCV şi continuarea evaluării României exclusiv în cadrul Mecanismului generalizat al UE privind statul de drept”, arată ministerul Justiției.

Condițiile puse de Comisia Europeană

Potrivit instituției menționate, va fi importantă, pentru atingerea obiectivului de mai sus, care este unul comun al Comisiei şi al României, asigurarea sustenabilităţii reformelor, inclusiv prin respectarea jurisprudenţei CJUE şi a avizelor Comisiei de la Veneţia.

Vicepreşedinta Jourova a declarat că este gata să sprijine accelerarea reformelor în domeniul Justiţiei în România, în vederea îndeplinirii obiectivelor MCV şi ridicării MCV pe baza rezultatelor concrete din teren, subliniind disponibilitatea de a angaja un dialog la Bucureşti cu toţi actorii implicaţi în realizarea reformelor din Justiţie. Oficialul UE  a subliniat nevoia realizării unui plan de acţiune cu un calendar realist al reformelor, declarând că este conştientă de dificultăţile aflate pe agenda Ministerului Justiţiei, din cauza nerealizării obiectivelor din anul 2021, ceea ce creează o presiune suplimentară pentru realizarea lor in 2022, în vederea obţinerii unor rapoarte pozitive în cadrul mecanismelor MCV şi Rule of Law, susţine MJ.

Vicepreşedinta Jourova şi ministrul Predoiu au convenit să continue dialogul în prima parte a anului 2022, fie la Bruxelles, fie la Bucureşti.

În cadrul discuţiilor bilaterale, Comisarul Reynders a subliniat obligaţia tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, de a respecta principiul supremaţiei dreptului UE şi deciziile CJUE. Comisarul european a subliniat că timpul este un factor esenţial pentru realizarea obiectivelor desfiinţării SIIJ şi adoptării Legilor justiţiei, astfel încât România să evite evaluări negative în rapoartele MCV şi Rule of Law din 2022.