Navele ancorate aici pot fi în afara razei rachetelor ucrainene, dar sunt expuse unui risc major de atacuri subacvatice, scrie Newsweek.
Iar delfinii sunt aduși pentru a preveni astfel de atacuri subacvatice, potrivit USNI. Mamiferele marine au fost antrenate să păzească navele și să efectueze „operațiuni” speciale împotriva celor care încearcă să atace subacvatic, spune USNI.
Rusia antrenează de multă vreme delfini în scopuri militare, folosindu-i pentru a recupera obiecte sau a descuraja scafandrii inamici
Delfinii au fost selectați pentru astfel de misiuni deoarece dețin un sonar natural – unul dintre cele mai sofisticate cunoscute de oamenii de știință. Asta înseamnă că pot să detecteze minele și obiectele periculoase aflate pe fundul mării.
Imagini din satelit, din 2018, au arătat că Rusia a folosit delfini și la baza sa navală din Tartus, în timpul războiului din Siria.
Delfinii nu sunt singurele creaturi oceanice pe care armata rusă le-a antrenat. Se pare că o balenă beluga, observată în largul coastei Norvegiei în 2019, a fost antrenată de Marina rusă. Pescarii au raportat că balena purta hamuri ciudate, care ar fi putut folosite ca suport pentru camere de luat vederi.
Cu ce se laudă SUA?
Marina SUA a antrenat delfini pentru armată încă din 1959.
Când a fost dezvoltat pentru prima dată ”Programul pentru mamifere marine ale Marinei SUA”, mai multe mamifere marine, inclusiv delfini, rechini, țestoase și păsări marine, au fost testate pentru a vedea cât de utile ar putea fi în cazul unui conflict. În cele din urmă, Marina a optat pentru două specii: delfini și leii de mare.
Începând cu anii 1960, Programul pentru mamiferele marine ale Marinei SUA are sediul la Point Loma, San Diego.
Delfinii Marinei americane sunt folosiți în aceleași scopuri ca și cei ai rușilor – pentru a detecta mine și alte obiecte amenințătoare în jurul zonelor de coastă. Delfinii sunt antrenați și să înoate alături de nave, atunci când se deplasează în diferite zone.
Și ucrainenii au delfini
Ucraina a antrenat și ea delfini la un acvariu de lângă Sevastopol în perioada sovietică. Și asta pentru că, în timpul Războiului Rece, și rușii și americanii au dezvoltat utilizarea delfinilor. În 2012, Marina ucraineană a reconstituit programul Sevastopol, însă mamiferele au căzut în mâinile Rusiei după anexarea Crimeei.
Ucraina a cerut fără succes returnarea animalelor, însă RIA Novosti a transmis că Moscova plănuia să extindă programul de dresaj.
După doi ani, Marina rusă a comunicat intenția de a cumpăra încă cinci delfini, lansând un proces de licitație pentru un contract de 1,75 milioane de ruble, pentru a livra delfini la baza de la Sevastopol până la sfârșitul verii.