Cine vrea sa primeasca pentru economiile sale mai mult de 40% pe an, n-are prea multe banci de ales. Intr-adevar, Banca Unirea incearca sa-si ademeneasca clientii cu o dobanda de 49%, cea mai mare pe piata la depozitele pe un an, dar banca se afla sub amenintarea falimentului si putini au curajul sa se arunce la o astfel de momeala. Banca Austria Creditanstalt este un port sigur si ofera o dobanda de 47% pe an, dar nu este deschis decat celor care fac depozite in valoare de peste 1.000 dolari. Inca una sau doua banci mai sunt dispuse sa ofere o dobanda cu cateva procente mai mari de 40% pentru depozite de un an, dar majoritatea bancilor ofera dobanzi sub 35%. Cine se incumeta se asteapta, probabil, la cresteri inspre sfarsitul anului.
In schimb, la termen de una sau trei luni, amatorii de dobanzi gasesc cu greu o banca care sa ofere o dobanda de 35% pe an. Cine-si pune bani in banca la scadenta va putea calcula un castig care sa depaseasca doar cu putin rata inflatiei.
Bancile par sa stea neputincioase pe sacul de bani. Ministerul Finantelor nu le mai ofera randamente pentru titlurile de stat, iar Banca Nationala atrage bani de pe piata la limita profitului pentru banci. Se pare ca bancile n-au alte variante decat sa ia taurul de coarne si sa curteze companiile dornice de finantare. Acestea ar trebui sa jubileze, caci pot sa atraga bani mai ieftin ca niciodata.
BCR si BRD au deschis drumul spre credite
Semnalul pentru firme l-a dat BCR, cea mai mare banca romaneasca, iar mesajul a fost transmis mai departe de cea de-a doua banca, BRD. Astfel, BCR, care detine peste 30% din totalul activelor din sistemul bancar, a anuntat ca, de la 1 august, dobanzile la creditele pe termen scurt (pana intr-un an) pentru companii sunt de 45%, iar la creditele pe termen mediu si lung de 47%. Mai mult inca, pentru companiile care realizeaza exporturi, BCR acorda o dobanda diferentiata de pana la 42%. Finantari chiar mai ieftine pentru exportatori ofera acum si BRD, care anunta credite cu dobanzi de pana la 41%.
si pentru populatie, cele doua mari rivale anunta credite la un minim istoric. Intre 41 si 47% sunt dobanzile practicate de BCR pentru persoanele fizice care doresc sa achizitioneze bunuri de folosinta indelungata sau imobile. Nu-i de mirare ca cele doua mari banci dau creditele atat de ieftine, atata timp cat ele sunt cele care ofera si dobanzile cele mai mici la depozite.
Ar trebui sa ne asteptam la o revigorare a creditelor pentru companii sau pentru consum? Multi bancheri sunt mai degraba de alta parere. Deja la dobanzi de 50-55% pentru credite, dealerii bacilor dadeau ca imposibila o scadere mai accentuata a dobanzilor.
Astazi, cand se vorbeste de 41-45%, au inceput deja sa fie trase semnalele de alarma. Noi scaderi ar insemna dobanzi real negative pentru depozitele populatiei, ceea ar produce o reorientare masiva a economiilor populatiei spre valuta. Chiar si actualul nivel al dobanzilor este considerat de multi bancheri doar un sifon de vara, estimand pentru la toamna o reluare a trendului ascendent. Aceasta incertitudine determina si companiile sa nu se arunce grabite in joc. Daca dobanzile urca din nou, ele si-ar vedea calculele naruite si la atitudinea discretionara a bancilor.
Doua probleme: inflatia si eficienta companiilor
Dar, in ciuda profetiilor privind o iminenta crestere a dobanzilor, cert este ca actuala situatie ii da deocamdata credit lui Mugur Isarescu si politicii sale de incurajare a cresterii economice. Scaderea dobanzilor este insa doar o conditie, dar nu singura. O alta conditie este ca si inflatia sa mearga pe acelasi trend cu dobanzile, si acest lucru este in mare masura la indemana primului- ministru, in perioada care i-a mai ramas pana la alegeri. O a treia conditie insa, cu siguranta, nu mai poate fi influentata de actualul guvern si anume restructurarea a ceea ce n-a fost restructurat pana acum in economie. Iar daca aceasta conditie nu este indeplinita, celelalte doua ar putea fi de prisos.
Semnalul coborarii sub 50% a ratei dobanzilor la creditele pentru companii l-au dat cele doua mari institutii bancare, BCR si BRD. Atat presedintele BCR, Nicolae Danila (stanga), cat si omologul sau de la BRD, Bogdan Baltazar, incearca din rasputeri sa aduca la bancile lor pe cei mai facilitati clienti, exportatorii. Pentru acestia, creditele diferentiate pornesc de la dobanzi de 41% ( BRD) si 42% (BCR).
Sezon deschis la credite bancare
10 august 2000, 12:00
Ultima modificare în 10 august 2000, 15:00
Cine vrea sa primeasca pentru economiile sale mai mult de 40% pe an, n-are prea multe banci de ales. Intr-adevar, Banca Unirea incearca sa-si ademeneasca clientii cu o dobanda de 49%, cea mai mare pe piata la depozitele pe un an, dar banca se afla sub amenintarea falimentului si putini au curajul sa se arunce la o astfel de momeala. Banca Austria Creditanstalt este un port sigur si ofera o dobanda de 47% pe an, dar nu este deschis decat celor care fac depozite in valoare de peste 1.000 dolari. I
Etichete: arhiva,
banca
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook