Aproximativ 60 de cabane aparţinând Romsilva vor intra în circuitul turistic începând din această primăvară. Cabanele vor putea fi închiriate doar prin intermediul agenţiilor de turism.
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva deţine peste 200 de cabane în România, în mai toate judeţele ţării. O parte dintre acestea vor fi introduse, începând cu 1 aprilie, într-un sistem de rezervări online. Tour-operatorii vor semna (cu Romsilva sau cu direcţiile silvice din judeţele în care se află cabanele) un contract în urma căruia li se va da un nume de cont şi o parolă, pentru a putea astfel accesa oferta. Ciprian Enea, consultant al companiei Best Turism consideră că tour-operatorii ar trebui să fie atenţi când negociază comisioanele cu Romsilva. În condiţiile în care pe piaţă circulă informaţii conform cărora regia ar oferi un comision de numai 10%, este posibil ca agenţiile de turism să nu fie interesate de un astfel de acord.
Cele 60 de cabane disponibile pentru închiriere se află în judeţele Harghita, Covasna, Dâmboviţa, Arad sau Suceava. De ce un turist ar fi tentat să se cazeze la o asemenea cabană? În primul rând, pentru amplasamentele de excepţie, în zone cu un cadru natural deosebit, unde cei interesaţi pot găsi liniştea şi intimitatea pe care nu le mai oferă multe dintre staţiunile montane de pe Valea Prahovei, de exemplu. Apoi, pentru faptul că respectivele cabane oferă spaţii de cazare generoase, în care predomină stilul vânătoresc. O parte dintre aceste unităţi au fost clasificate cu trei stele (numărul maxim pe care aceste forme de cazare le pot primi, n.r.)
Străinii, circa 20% din totalul turiştilor
Proiectul de redeschidere a cabanelor va avea două etape. În prima fază, care va debuta luna viitoare, va începe să funcţioneze sistemul de rezervări online. „Sistemul online este închis publicului larg. Nu puteam lăsa, de exemplu, un puşti de 11 ani să intre în sistem, să facă rezervări aiurea“, spune coordonatorul programului din cadrul RNP, Dragoş Măgureanu. Rezervările pot viza un loc, o cameră sau chiar întreaga cabană. Media preţurilor pe cameră este de 80-100 de lei, preţuri similare celor practicate de hotelurile de două stele sau de pensiunile de trei margarete. Regia speră ca în primul an să obţină încasări de 900.000 de euro.
Restul cabanelor, care nu au fost deocamdată incluse în sistemul de rezervare online, fac parte din strategia Romsilva pentru anul viitor şi vor intra în cea de-a doua fază a proiectului regiei. Pentru unele dintre acestea se vor face investiţii pentru a le ridica la standardele necesare clasificării. Majoritatea turiştilor care se vor caza în aceste unităţi vor fi români, însă Romsilva se aşteaptă ca ponderea turiştilor străini să ajungă la 10% sau chiar 20% din total. În acest moment, RNP negociază cu două agenţii de turism din Germania, cu alte două din Austria, precum şi cu un tour-operator ceh. Şi agenţiile româneşti sunt interesate de posibila colaborare cu Romsilva. „Interesul a fost major. Am fost contactaţi deja de 30-40 de agenţii interesate să colaboreze cu noi“, afirmă Dragoş Măgureanu.
Aşadar, cazarea la cabană nu mai este, ca în anii din urmă, doar o opţiune a pasionaţilor de drumeţii montane; sacul de dormit întins pe podeaua cabanei a fost înlocuit de confortul de trei stele.
«Interesul este major. Am fost contactaţi deja de 30-40 de agenţii interesate să colaboreze cu noi.»
Dragoş Măgureanu, coordonator program RNP
De rezervat
80-100 de lei vor scoate din buzunar pentru o noapte de cazare turiştii români şi străini care vor fi găzduiţi de Romsilva
Capital – Editia nr.13, data 2 aprilie 2008