Gripa se răspândește ușor de la o persoană la alta
Gripa, cunoscută în mod obișnuit ca gripă, este o boală respiratorie cauzată de virusurile gripale care se răspândesc ușor de la o persoană la alta, afectând în principal nasul, gâtul și plămânii, scrie Medical Express.
Simptomele includ de obicei febră, frisoane, dureri musculare, tuse, congestie, secreții nazale, dureri de cap și oboseală.
Gripa tinde să lovească brusc și poate duce la complicații grave precum pneumonie, bronșită și chiar deces, în special în grupurile cu risc ridicat, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, persoanele însărcinate și cele cu afecțiuni cronice precum astm, diabet sau boli de inimă.
Experții recomandă vaccinarea
Vaccinul antigripal conține virusuri gripale inactivate sau slăbite, care nu pot provoca gripa, dar ajută sistemul imunitar să dezvolte anticorpi.
Acești anticorpi protejează împotriva infecției atunci când sunt expuși la virusuri gripale vii.
De obicei, este nevoie de aproximativ două săptămâni după administrare pentru ca imunitatea să se acumuleze, astfel încât oficialii din domeniul sănătății publice recomandă vaccinarea în toamnă, înainte ca rata gripei să înceapă să crească.
Experții în sănătate publică au confirmat că vaccinul antigripal și vaccinul COVID-19 pot fi administrate în același timp.
Administrarea ambelor vaccinuri în timpul aceleiași vizite este o modalitate convenabilă de a asigura protecția pentru sezon, mai ales că COVID-19 continuă să circule alături de gripă.
Beneficiile vaccinării
Unul dintre principalele beneficii ale vaccinării antigripale este acela că reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire gravă, spitalizare și deces din cauza gripei.
Deși vaccinurile antigripale nu sunt 100% eficiente în prevenirea infecției, acestea diminuează considerabil severitatea bolii și reduc răspândirea virusului în comunitate.
Vaccinarea antigripală pe scară largă ajută la prevenirea supraaglomerării sistemului de sănătate, în special într-un an în care alte virusuri respiratorii, precum virusul sincițial respirator (RSV) și COVID-19, sunt încă în circulație.
Concepțiile greșite cu privire la vaccinul antigripal continuă să contribuie la ratele scăzute de vaccinare.
Unele persoane cred că vaccinul antigripal poate provoca gripă, dar aceste simptome sunt de scurtă durată și mult mai puțin severe decât o infecție gripală completă.
Vaccinarea contribuie la protejarea atât a individului, cât și a comunității prin imunitatea de grup.