Lichiditatea bursei de la Bucureşti este susţinută, în acest început de an, de operaţiunile cu titluri de stat şi de ofertele publice de preluare obligatorii. Anul a început în forţă pentru majoritarii unor companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fiind obligaţi să lanseze oferte publice de preluare. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a luat la puricat mai multe cazuri în care acţionarii majoritari au depăşit limita de 33% din capitalul social şi i-a
Lichiditatea bursei de la Bucureşti este susţinută, în acest început de an, de operaţiunile cu titluri de stat şi de ofertele publice de preluare obligatorii.
Anul a început în forţă pentru majoritarii unor companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fiind obligaţi să lanseze oferte publice de preluare. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a luat la puricat mai multe cazuri în care acţionarii majoritari au depăşit limita de 33% din capitalul social şi i-a forţat să facă oferte pentru restul de acţiuni.
Vedetele ofertelor sunt Rompetrol Rafinare (simbol RRC) şi Rompetrol Well Services (simbl PTR). Perioada de subscriere pentru cea a PTR s-a încheiat pe 23 februarie, iar majoritarii de la Rompetrol Group au adunat 20,74% din capitalul social, respectiv 43,4% din oferta totală. Pachetul controlat de majoritar în prezent este de 73% (direct şi în mod concertat), cifră insuficientă pentru delistarea companiei. În cazul RRC, oferta a fost prelungită până la data de 26 martie. Kazahii au fost obligaţi între timp să majoreze şi preţul iniţial de răscumpărare, fiind forţaţi de tranzacţiile încheiate direct în piaţă. Astfel, preţul unei acţiuni a ajuns la 0,0751 lei, de la 0,0741 lei. Până la finele săptămânii trecute, Grupul Rompetrol ajunsese la peste 92% din capitalul social al RRC, ceea ce înseamnă că rafinăria ar putea fi delistată (în cazul în care participaţia depăşeşte 95%.)
Se pregăteşte Avicola Braşov şi Amonil
În derulare se află şi ofertele publice de preluare ale Socep, Agromec Cocora şi Conserv Buftea, dar şi ofertele publice de cumpărare ale Port Bazinul Nou Galaţi şi Agromec Drăgăneşti. Totodată, SCIM Constanţa derulează o ofertă publică de vânzare a unui pachet de 21,3% din acţiuni, deţinut de SIF Transilvania.
În pregătire, mai exact în cercetarea CNVM se mai află câteva companii listate. Una dintre cele mai importante este Amonil (AMO), unde omul de afaceri Ioan Niculae, care deţine 8% din capitalul social prin Interagro, este suspectat că se află în spatele al altor doi acţionari, firmele Zalois şi Jovline, ambele cu sediul în insulele Belize, situaţie asemănătoare cu aceea de la Zimtub. În cazul în care se acţionează concertat, majoritarul va trebui să depună o ofertă de preluare pentru aproape 50% din acţiunile companiei. Amonil are, în prezent, o capitalizare de circa 28 milioane lei.
Într-o situaţie chiar mai clară se află Avicola Braşov (AVLE), unde acţionarul majoritar, Ioan Popa, a fost deja sancţionat cu avertisment de către CNVM, pentru că nu a lansat încă o ofertă de preluare. Popa, care este şi proprietarul celui mai mare procesator de carne de pasăre din România, Transavia Alba Iulia, a ajuns să deţină un pachet de 71% din acţiunile Avicola Braşov în ianuarie anul trecut, după ce Asociaţia Salariaţilor a fost desfiinţată, titlurile fiind preluate de la angajaţi. Oferta ar fi trebuit lansată de la începutul lui 2009, valoarea estimată pentru restul de 29% din acţiuni fiind de aproximativ 1,5 milioane euro.
96,6 milioane euro este valoarea ofertei de preluare a Rompetrol Rafinare Constanţa după ce preţul de achiziţie al acţiunilor a crescut de la 0,0741 lei până la 0,0751 lei.