Birourile de pelerinaj ale Bisericii Ortodoxe Romåne atrag, anual, în circuitele externe peste 30.000 de romåni. Preţul unei excursii variază între 700 şi 1.300 de euro.

Sub umbrela Bisericii Ortodoxe Romåne funcţionează, la nivel naţional, şase centre de pelerinaj, a căror activitate este asemănătoare celei desfăşurate de turoperatori. Cum cererea pentru serviciile turistice avånd o abordare religioasă este în creştere, şi alte centre ale mitropoliilor din Romånia au început demersurile pentru a obţine acreditarea de agenţie de turism de la ministerul de resort. Deşi mulţi ar înclina să creadă că pelerinajele organizate sunt de fapt pachete turistice cumpărate de la agenţii sau cel puţin concepute în colaborare cu acestea, în realitate, directorii centrelor de pelerinaj sunt ei înşişi cei care pregătesc itinerariul credincioşilor, fiind exclusă colaborarea cu turoperatorii sau cu alţi intermediari. „Noi activăm ca turoperatori, nu colaborăm cu alte agenţii. Noi alegem destinaţiile, încheiem contractele cu companiile aeriene şi pregătim itinerariul“, explică Narcis Munteanu, directorul centrului de pelerinaj Sf. Nicodim al Mitropoliei Olteniei. Centrul funcţionează ca agenţie de turism prin intermediul companiei Praxis. Potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor, aceasta a înregistrat, în 2006, o cifră de afaceri de 557.937 de lei (aproximativ 158.000 de euro). Potrivit lui Narcis Munteanu, Praxis desfăşoară şi alte activităţi, de exemplu, producţia de materiale tipografice. Circa 500 de pelerini pleacă anual în afara ţării prin intermediul centrului Sf. Nicodim, în timp ce alţi 1.000 aleg destinaţii din Romånia. „Comparativ cu 2006, în anul trecut, numărul pelerinajelor externe a urcat cu minimum 20%, în timp ce numărul contractelor pentru destinaţii interne a rămas acelaşi“, adaugă Munteanu.

În 2007, cei 30.000 de pelerini din Romånia s-au îndreptat către obiectivele religioase din Israel, Grecia, Egipt şi Iordania. „Ţara Sfåntă este căutată de cei mai mulţi dintre pelerinii noştri. În 2007, peste 20.000 de persoane au fost în pelerinaj în Israel. A fost primul an în care romånii au fost cei mai numeroşi din totalul credincioşilor plecaţi să se roage în Israel“, afirmă părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvånt al Bisericii Ortodoxe Romåne.

Maica Rusie, noua destinaţie

Însă care este, la urma urmei, diferenţa dintre un pelerinaj şi o excursie organizată de un turoperator, în condiţiile în care obiectivele de vizitat sunt mai mult sau mai puţin aceleaşi, iar oferta de cazare beneficiază de aceeaşi clasificare? Cei care pleacă într-un pelerinaj beneficiază şi de un preot însoţitor, iar sejurul cuprinde o latură spirituală. „Într-un pelerinaj nu doar vizitezi. Se fac rugăciuni şi ai trăiri diferite faţă de cele din timpul unei excursii turistice obişnuite. Mă refer la partea spirituală“, explică Diana Iorga, director al agenţiei Basilica Travel, aparţinånd Protoieriei III din Capitală, deschisă din luna aprilie. „Pelerinii nu fac parte din aceeaşi clasă cu turiştii. Aceştia sunt oameni apropiaţi de biserică şi care uneori repetă anumite pelerinaje. Spre exemplu, cineva care a fost în Israel în urmă cu un an pleacă acum din nou acolo, pentru că, de această dată, pelerinajul cuprinde şi o altă destinaţie, Iordania“, explică părintele Andrei Zlăvog, directorul centrului Sfånta Parascheva al Mitropoliei Iaşiului.

Următoarea ţintă a pelerinilor este Rusia. „Este foarte greu să începem operarea acestei destinaţii, pentru că pelerinajele se plătesc în avans. Dar o vom introduce şi pe aceasta, pentru că vrem să ne extindem“, declară Munteanu. Costul unei vacanţe spirituale la Moscova va fi probabil destul de piperat. „Preţurile trebuie să acopere cheltuielile efective, iar profitul centrului din astfel de activităţi, fie el mare sau mic, este reinvestit şi folosit pentru susţinerea activităţii mitropoliei, ca sprijin acordat unor cazuri sociale, burse etc.“, spune părintele Zlăvog. Rusia este inclusă şi în planurile agenţiei Basilica Travel, care speră să poată opera această destinaţie din toamna aceasta.    

Pelerinaj sau excursie?

ISRAEL Un pelerinaj de 11 zile în Ţara Sfåntă şi la muntele Sinai costă 1.100 de euro Ă 250 de lei, tarif valabil în cazul unui grup de minimum 30 de persoane. În preţ nu sunt incluse bacşişurile (de 18 euro în Israel şi 12 euro în Egipt), folosirea autocarului după ora 19.00 şi asigurarea medicală obligatorie (ofertă centrul de pelerinaj Sf. Parascheva).

EGIPT Preţul unui pelerinaj de 13 zile este de 1.090 de euro, tarif calculat la un grup de minimum 45 de persoane. Nu sunt incluse taxa de viză (20 de euro), taxele de aeroport (90 de euro), bacşişurile obligatorii (30 de euro), cina festivă (20 de euro) şi asigurarea medicală (ofertă Basilica Travel).

ISRAEL Pentru o excursie în Ţara Sfåntă şi la muntele Sinai prin intermediul unei agenţii de turism se plătesc 849 de euro Ă 180 de lei (sejur de nouă zile). Tariful este valabil pentru un grup de minimum 40 de persoane. Nu sunt incluse taxele de aeroport (125 de euro), bacşişurile (zece euro pentru Israel, alţi cinci euro pentru Egipt), asigurarea medicală şi taxa de viză pentru Egipt (ofertă Paralela 45).

EGIPT Un circuit de 11 zile în ţara piramidelor costă 775 de euro. În tarif nu sunt incluse taxele de aeroport (128 de euro), asigurarea medicală, suplimentul pentru vagonul de dormit şi demipensiune în Hurghada (ofertă Premier Tour).

20.000 de romåni pleacă anual la rugăciune în Israel. Preţul mediu al unui pelerinaj în Ţara Sfåntă este de aproximativ 1.000 de euro