Ce condiții trebuie să îndeplinească oamenii pentru a primi această taină?

Sfânta Împărtășanie reprezintă taina prin care orice creștin se împărtășește cu însuși Trupul și Sângele lui Iisus Hristos, care păstrează doar pentru ochii trupești ai oamenilor chipul de pâine și vin. Pentru a putea primi această taină, omul trebuie să îndeplinească două condiții: să fie creștin și să arate credință în Dumnezeu. 

Împreună cu Taina Botezului și Spovedanie, Sfânta Împărtășanie este una dintre tainele de bază ale Bisericii Ortodoxe, iar asta pentru că, atunci când e săvârșită, omul se împărtășește cu Trupul și Sângele Domnului Iisus. Mai mult, potrivit învățăturilor bisericești, această taină asigură mântuirea tuturor credincioșilor.  

Mântuitorul a intuit Sfânta Taină a Împărtășaniei la Cina cea de Taină, atunci când  a luat pâinea, s-a rugat și a binecuvântat-o rostind: „Luați, mâncați; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi; să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea“ (1 Corinteni 11:24) .

Apoi, El a luat paharul, a mulțumit și l-a binecuvântat spunând: „Acest pahar este legământul cel nou în sângele Meu; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de câte ori veţi bea din el“ (1 Corinteni 11:25).

Apoi a adăugat: „Pentru că, ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului până va veni El. De aceea, oricine mănâncă pâinea aceasta sau bea paharul Domnului în chip nevrednic va fi vinovat de trupul şi sângele Domnului (1 Corinteni 11: 26-27).

Ce reguli trebuie să respectăm pentru Sfânta Împărtășanie? Cum procedează cei bolnavi în această situație

Pentru a primi Sfânta Împărtășanie, creștinii trebuie să respecte cu atenție câteva reguli.

Un prim aspect important constă în faptul că împărtășania se face doar pe stomacul gol, fără ca persoana cu pricina să fi mâncat sau să fi băut apă. Celor bolnavi li se poate da Sfânta Împărtășanie chiar dacă au mâncat ceva.

În plus, trebuie să ai mare grijă la ce mănânci și ce bei și după momentul împărtășaniei, pentru a nu pierde „Trupul și Sângele Domnului“.

Sfânta Împărtășanie este foc pentru cei ce o primesc cu nevrednicie. Iată ce reguli trebuie respectate cu sfinţenie

Post

Cu minimum trei zile înainte de împărtășanie, creștinii trebuie să țină post sufletesc și trupesc, astfel încât să se curețe de toate păcatele înainte de a primi simbolul vieții veșnice. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni se pot împărtăși chiar dacă nu au ținut post.  

Abstinență

Un alt aspect important îl reprezintă înfrânarea poftelor trupului. Astfel, cu câteva zile înainte de împărtășanie (recomandat ar fi 7 zile), credincioșii nu trebuie să aibă relații amoroase. De altfel, acest lucru nu este indicat nici în următoarele trei zile de la primirea Sfintei Taine.  

Atitudine

În ziua în care are loc procesul împărtășaniei, creștinul trebuie să se prezinte în fața Sfântului Potir cu multă sfială și să se apropie cu cutremur, cu conștiința curată și împăcat cu toată lumea, cu canonul făcut şi cu dezlegarea duhovnicului. 

Ţinută

La fel de importantă este și ținuta exterioară. Îmbrăcămintea trebuie să fie curată, simplă și mai ales decentă. Indecența este o urâciune în fața lui Dumnezeu, trădând o lipsă de respect față de cele sfinte. Totodată, machiajul este și el interzis (este interzis ca femeile să se prezinte în fața preotului cu ruj pe buze). La rândul său, bărbatul trebuie să aibă și el un port decent (fără pantaloni sport, tricouri cu imprimeuri, șapcă, etc.).  

Se spune că Sfânta Împărtășanie este foc pentru cei ce o primesc cu nevrednicie, de aceea unii se îmbolnăvesc ori le vin primejdii de moarte după Sfânta Împărtășanie.