Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Otopeni. Aceste detalii s-au aflat în urma unui anunț făcut de Patriarhia Română.
La ora 19:00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală.
Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a debutat în 2009
Conform Patriarhiei Române, tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inițiată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009. Ea va continua și în acest an.
Prin urmare, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Ea va fi oferită delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internațional „Otopeni”.
După îndeplinirea acestui ritual, centrele eparhiale, prin intermediul protopopiilor, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor.
Sfânta Lumină va fi transportată de la București la Chișinău
De asemenea, în acest an, Lumina Sfântă va fi transportată de la București la Chișinău. Acest lucru se va face prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Ea va fi oferită parohiilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a transmis Patriarhia.
În seara de sâmbătă, în jurul orei 19:00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Lumina Învierii va ajunge la Constanța pe mare
Anterior, Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a confirmat că Lumina Învierii va fi adusă la credincioși așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți. Lumina Sfântă va veni direct de pe mare, în zona Portului Tomis. După sosirea ei, Lumina va fi distribuită tuturor credincioșilor.
În cadrul unei conferințe de presă, Arhiepiscopul Tomisului a spus că, și în acest an, Lumina Sfântă va veni de la Ierusalim. Ea va fi adusă în fiecare eparhie.
„Şi, iată, noi vom veni cu Lumina pe mare, ca în fiecare an din ultimii ani, şi o vom aduce în Parcul Catedralei şi acolo vom împărţi Lumina astfel încât atunci când vom da binecuvântarea pentru Slujba Învierii de dimineaţă, va fi ora 12 noaptea sau ora 00,00, atunci vom începe propriu-zis cântarea Hristos a Înviat”, a spus arhiepiscopul Tomisului, într-o conferinţă de presă.
IPS Teodosie a dat detalii atunci ce se va întâmpla dacă vremea nu va fi favorabilă. El a subliniat că „Portul Tomis are valuri prietenoase”. De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a evidențiat importanța Sărbătorii Paștelui.
Acesta a menționat că Învierea Domnului este cea mai solemnă dintre sărbători, este izvorul bucuriei supreme.