Lumina Sfântă va fi adusă în România
Lumina Sfântă va fi oferită delegaților eparhiilor Patriarhiei Române, care vor fi prezenți la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”.
După aceea, centrele eparhiale, prin intermediul protopopiilor, vor distribui Sfânta Lumină către fiecare parohie din subordinea lor.
Sfânta Lumină va fi transportată, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.
În jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Arhiepiscopul Tomisului a anunțat că și în acest an va veni cu Lumina Sfântă de pe mare și o va aduce în Parcul Catedralei pentru a fi împărțită credincioșilor.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat că și în acest an va aduce Lumina Sfântă de pe mare și va porni într-o procesiune până în Parcul Catedralei, unde va fi distribuită credincioșilor.
”În fiecare an, Învierea Domnului este ca o sărbătoare nouă pentru că sărbătorile înnoiesc firea noastră, starea noastră de spirit. Fără sărbători noi ne-am învechi. Și anul acesta ne vine Lumina de la Ierusalim. Va fi adusă și aici, în fiecare eparhie. Și, iată, noi vom veni cu Lumina pe mare, ca în fiecare an din ultimii ani, și o vom aduce în Parcul Catedralei și acolo vom împărți Lumina astfel încât atunci când vom da binecuvântarea pentru slujba Învierii de dimineață, va fi ora 12 noaptea sau ora 00.00, atunci vom începe propriu-zis cântarea Hristos a Înviat!”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.
Drumul Crucii din Vinerea Mare la Ierusalim
Crucile de lemn au fost purtate deasupra unei mulțimi rare pe Via Dolorosa. La tradiționalul Drum al Crucii din Vinerea Mare au participat doar câteva sute de greci, etiopieni și slavi, departe de zecile de mii de pelerini care făceau de obicei această călătorie pentru a asista la miracolul anual al Focului Sfânt, care anunță Învierea lui Hristos în Sâmbăta Mare.
În acest an, războiul și recentele tensiuni cu Iranul i-au descurajat pe cei mai mulți dintre pelerini.
Părintele Issa Musleh, purtătorul de cuvânt al Bisericii Creştin-Ortodoxe din Ierusalimul de Est, a declarat pentru agenția Anadolu că „sărbătorile din Săptămâna Sfântă au fost limitate la ritualurile religioase, ca protest al creştinilor față de ceea ce se întâmplă în Gaza”.
„Noi, în calitate de creştini, suntem solidari cu Gaza”, a spus Musleh.
În fiecare an, lumina era transferată de la Biserica Sfântului Mormânt la bisericile din regiune într-o atmosferă festivă. Cu toate acestea, Musleh spune că transferul de lumină din biserică va avea loc anul acesta fără festivism. „Vom primi lumina doar la ușile bisericilor din Iordania și din întreaga Palestină și din alte țări”, a spus Musleh, precizând că „nu există participanți din Cisiordania, deoarece nu au putut obține permise israeliene”.
„În acest an, Ierusalimul este un oraş trist din cauza absenţei oamenilor săi, a pelerinilor şi a vizitatorilor”, a adăugat el.