De Sfânta Maria Mică, peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Această zi importantă de pe 8 septembrie are o semnificație aparte în calendarul ortodox. Este cea mai mare sărbătoare creștină a toamnei. Sărbătoarea este celebrată atât de credincioșii ortodocși, cât și de catolici.

Sfânta Maria este chipul bunătății şi al harului divin al lui Dumnezeu şi născătoarea lui Iisus Hristos. Nașterea ei este datată între anii 19 și 22 î. Hr., fiind rodul rugăciunii Sfinților, Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, care i-au făgăduit lui Dumnezeu că, daca vor avea un copil, îl vor închina Lui.

Cine se serbează de Sfânta Maria Mică?

Pe data de 8 septembrie, 1,8 milioane de femei care poartă numele de Maria și derivate ale acestuia își vor serba onomastica.

În această zi specială, își sărbătoresc onomastica persoanele care se numesc: Maria, Mari, Meri, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Măriuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian și Marin.

Numele ”Maria” provine din limba ebraică și se traduce ca ”cea iubită”, ”cea îndrăgită”. Maria este cel mai răspândit și mai drag numele folosit de credincioșii ortodocși.

Sfanta Maria
Sfanta Maria/SURSA FOTO: Dreamstime

Credincioșii obișnuiesc să țină candelele aprinse

Conform tradiției, în ziua în care este prăznuită Sfânta Maria Mică nu se fac treburi gospodărești. Tot în această zi nu se spală rufe și nu se fac treburi casnice, ca să nu se atragă răul.

În tradiția populară se spune că rugăciunile înălțate în această zi către Maica Domnului vor fi ascultate, în special cele ale femeilor care nu pot avea copii (Maica Domnului dezleagă pântecele) și ale gravidelor (Maica Domnului face ca nașterea să fie ușoară, iar nou-născuții să fie sănătoși).

De Sfânta Maria Mică, credincioșii obișnuiesc să țină candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria și să împartă din fructele toamnei pentru cei răposați.

Pe 8 septembrie, multe dintre bisericile și mănăstirile din România sărbătoresc hramul de Sfânta Maria Mică.