N-ai voie să faci așa ceva de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2023. E interzis să faci așa ceva până în ora 12:00, potrivit tradiției populare. Iată cum ar trebui să te comporți de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.
Cum ar trebui să te comporți de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași?
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, 14 octombrie 2023. Tradiții populare și obiceiuri creștine.
În această zi de mare sărbătoare, ar trebui să fi smerit (modest), răbdător și să te rogi pentru mântuirea ta sau a tuturor oamenilor. Nu fi zgârcit sau egoist.
Dacă cineva îți cere ajutorul, nu ezita să întinzi o mână de sprijin. Dacă vei întoarce spatele oamenilor care te cheamă, vei avea parte de necazuri, potrivit tradiției populare. Ai putea împărți oamenilor sărmani mâncare, must sau colivă.
Potrivit tradiției populare românești, nu trebuie să aprinzi focul în sobă sau să pornești centrala de Sfânta Parascheva, indiferent cât de frig este afară. Strămoșii noștri au crezut mereu că adevărata credință încălzește oamenii din interior spre exterior.
Ei credeau că persoanele care nu respectă această regulă se vor îmbolnăvi. Tot strămoșii noștri, refuzau să mănânce sau să bea ceva (ceai, cafea, must) până în ora 12:00, adică până când majoritatea bisericilor ortodoxe încheie slujba dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
Ce NU ai voie să faci pe 14 octombrie?
În tradiţia populară, este interzis lucrul în câmp, spălarea hainelor, cusutul, torsul și țesutul de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ea este considerată ocrotitoarea apelor. În anumite zone din România, se obișnuiește să se așeze icoana ei lângă fântâni și izvoare pentru protecție.
În plus, ea aduce ploi binefăcătoare și spor în recoltele agricultorilor.
De altfel, este de preferat să nu bem alcool, doar must. Conţinutul de alcool din sucul de struguri variază în funcţie de câte zile au trecut de la momentul în care a fost făcut. Cel mai bun este cel proaspăt stors. Atunci, nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%. După trei/patru zile, mustul fermentează, prinde un gust acrişor, iar gradul de alcoolemie crește spre 4%.
Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte de către comunitatea creștin ortodoxă. A moștenit o mare avere de la părinții ei, însă a dăruit-o săracilor și, „părăsind frumusețea acestei lumi”, s-a retras „în adâncul pustiei”, unde a devenit „mireasa” Lui Hristos.
Datorită bunătății inimii ei, Dumnezeu i-a binecuvântat rămășițele, transformându-le în moaște făcătoare de minune. Moaștele sale sunt depuse la Catedrala Metropolitană din Iași.