Sfântul Andrei, 30 noiembrie 2020. Ce este interzis să faci astăzi? Nu ai voie sub nicio formă
Sfantul Apostol Andrei este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie. A fost unul dintre apostolii lui Iisus din Nazaret și fratele lui Simon Petru. Ar fi fost mai intai ucenicul lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa il urmeze pe Iisus, potrivit Evangheliei dupa Ioan.
Sfantul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, pe tărmul Lacului Ghenizaret. Era fratele lui Simon Petru, amândoi fiind pescari, alături de tatal lor, potrivit crestinortodox.ro.
De-a lungul timpului, românii au avut mai multe tradiții și superstițiil legate de aceste sărbătoare, însă totul diferă în funcție de zonele țării unde acestea se mai păstrează chiar și astăzi.
Ce este interzis să faci de Sfântul Andrei
Ziua de 30 noiembrie este cunoscută ca fiind o zi plină de superstiții și tradiții. Potrivit unor credințe populare, sărbătoarea bisericească a Sfântului Andrei ținea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie, după aceea fiind îngăduit să se lucreze.
Totodată, tradiția spune că nu era voie să se muncească întreaga zi, iar cei care încălcau această poruncă riscau să se îmbolnăvească, să aibă amețeli, să îi doară capul, să se înece, să fie arși cu apă fiarta, să fie bântuiți de strigoi, să aiba coșmaruri, să fie atacați pe drum de animale ori să le mănânce lupii vitele.
Sfântul Andrei, 30 noiembrie 2020. Ce este interzis să faci astăzi? Nu ai voie sub nicio formă
De asemenea, tradiția mai spune că în ziua de Sfântul Andrei, femeile nu au voie să se pieptene și nici să coasă pentru a nu le merge rău în anul care vine.
În același timp, conform tradiției, în această zi sfântă, românilor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie. Tot pe data de 30 noiembrie, copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.
Sfântul Andrei, 30 noiembrie 2020. Ce este interzis să faci astăzi? Nu ai voie sub nicio formă