Sfântul Andrei este o sărbătoare care figurează cu cruce roșie în calendarul ortodox, pe data de 30 noiembrie. Iată ce trebuie să eviți cu orice preț în această zi specială.
Tradiții de Sfântul Andrei. Ce trebuie să respecți pentru a avea noroc
Obiceiuri de Sfântul Andrei. Pe 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Andrei este notată prin cruce roșie și este însoțită de diverse tradiții și obiceiuri.
Această sărbătoare deosebită este importantă deoarece se crede că Sfântul Andrei a fost primul ales pentru a-l recunoaște pe Hristos ca Mesia. Tocmai din acest motiv este cunoscut drept „primul chemat” sau „cel dintâi chemat”.
Despre Sfântul Andrei știm că a fost fratele Sfântului Petru și s-a numărat printre primii ucenici ai lui Iisus. El a ales să nu se căsătorească niciodată. În ziua în care este celebrat, românii respectă o serie de obiceiuri pentru a avea parte de noroc în anul următor.
Se crede că, pentru a scăpa de strigoi și pentru a nu mai permite spiritelor rele să intre în casă, trebui să consumăm usturoi. Acesta trebui plasat și la ferestrele, ușile, clanțele ușilor. Ele pot fi și unse cu usturoi, în același scop.
Tradiții pentru dezvăluirea potențialului următorului an
În plus, românii obișnuiesc să lase crenguțe de copaci în apă. Dacă acestea înfloresc până pe 25 decembrie, anul următor va fi unul îmbelșugat. Tot în această zi există obiceiul punerii grâului la încolțit. Aceasta este o metodă de divinație, care arată cum va fi anul următor.
Un obicei mai puțin cunoscut cere plasarea a 12 cepe în mici vase. Ele simbolizează lunile anului. Cepele vor sta în vase până de Crăciun. Starea lor îi ajută pe români să afle cum va fi vremea în anul următor. Mai mult, dacă anumite cepe nu doar că nu s-au stricat, dar au mai și încolțit, acele luni vor fi marcate de belșug.
În tradiția populară, se mai spune că fetele își pot vedea ursitul în oglindă dacă se așează în această noapte între două oglinzi, ținând o lumânare în mână. O practică similară este cea care presupune plasarea a 41 de boabe de grâu sub pernă. În cazul în care persoana va visa că cineva îi va lua grâul, acest lucru înseamnă că se va mărita.
Femeile își pot visa ursitul de Sfântul Andrei
Conform tradiției, fetele de măritat așteaptă cu nerăbdare venirea serii de Sfântul Andrei pentru a-și afla ursitul, adică viitorul partener de viață. În același timp, femeile căsătorite se ocupă de ritualuri și obiceiuri menite să asigure protecția gospodăriei pentru întregul an care urmează.
Aceste practici reflectă obiceiurile specifice și rolurile atribuite diferitelor categorii de membri ai comunității în această perioadă a anului.
Pentru a dezvălui misterul viitorului lor soț, fetele obișnuiesc să recurgă la celebrul obicei al turtei, pregătită din aluat foarte sărat. Această turtă este frământată și apoi coaptă pe cărbuni încinși. În timp de jumătate este mâncată, cealaltă jumătate va fi păstrată într-un ștergar și plasată sub pernă până în dimineața următoare.
Se spune că visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut respectivei fete se va întâmpla doar dacă căsătoria are loc în perioada imediat următoare postului. Dacă viitorul soț nu apare în vis, fata va fi nevoită să mai aștepte.