Sfântul Antonie cel Mare. Ce nu trebuie să faci astăzi, 17 ianuarie

cruce, traditii, obiceiuri

SURSA FOTO: Dreamstime

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit, conform calendarului bisericesc, la data de 17 ianuarie. El este privit în tradiția monastică ca fiind cel mai important ascet și unul dintre marii înțelepți ai începuturilor vieții călugărești.

Sfântul Antonie cel Mare îi vindeca pe bolnavi

Considerat „Părintele monahilor”, Antonie cel Mare, a petrecut 85 de ani în pustiu. El este un mare ascet care vindeca bolnavii și izbăvea pe cei posedati de demoni.

Atât în secolul al IV-lea, cât și în zilele noastre, Sfântul Antonie este recunoscut ca ocrotitor al orfanilor și al săracilor, intervenind prompt în ajutorul celor care se roagă cu credință și îl cheamă. Sfântul Antonie cel Mare este considerat și un protector împotriva duhurilor rele, pericolelor și vrăjilor.

Sfântul Antonie a moștenit credința în Hristos de la părinți și bunici. După trecerea în neființă a părinților săi, pe când avea în jur de 20 de ani, s-a dedicat educației surorii sale mai mici.

La intrarea în biserică, tânărul Antonie a auzit cuvintele din Evanghelie care sunau astfel: „ De voieşti să fii desăvârşit, mergi, vinde avuţiile tale şi urmează Mie” (Matei 19,21). Profund impresionat de acest îndemn, el a ales să asculte cuvintele Evanghelistului și să-și vândă bunurile pentru a urma calea desăvârșirii.

Zilnic, în timpul serii de marți, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, aflată în proximitatea Curții Vechi din București, devine aglomerată până la capacitatea maximă. Aceasta atrage mii de credincioși, în special tineri, veniți să se roage.

Construită în anul 1559 de către domnitorul Mircea Ciobanul, această biserică reprezintă cel mai vechi loc de închinare din Capitală.

Biserica Sfântul Antonie cel Mare a fost afectată de un incendiu

Ulterior, în anul 1847, în timpul unui incendiu devastator, o considerabilă parte a clădirii a fost afectată. În aceeași perioadă, o mică bisericuță dedicată Sfântului Antonie, amplasată în apropiere și frecventată de pușcăriași, a fost complet distrusă de flăcări.

Cei care au trăit în acea perioadă au mărturisit că, în mijlocul ruinelor, o icoană a Sfântului Antonie a fost salvată miraculos într-o zi de marți.

Această sfântă icoană a fost adusă și a găsit adăpost în biserica cunoscută atunci sub numele de Buna Vestire. Ea era situată lângă Curtea Veche.

În prezent, la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie este așezată lângă catapeteasmă. Aici se adună mii de credincioși pentru rugăciuni. Astfel se păstrează hramul Sfântului Anton și al bisericii, care a fost distrusă în trecut.

Biserica Domnească, cunoscută și sub denumirea de Paraclis Patriarhal, situată în Curtea Veche din București, îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare în ziua hramului său, pe 17 ianuarie.

Acest sfânt a devenit ocrotitorul bisericii după tragicul incendiu din 23 martie 1847. Atunci, Biserica Sfântul Anton – Puşcărie (în vecinătatea Bisericii Domnești) a fost complet distrusă.

Rugăciunile rostite în acest sfânt lăcaș pe o perioadă de nouă săptămâni sunt considerate a avea puterea de a îndeplini cele mai profunde dorințe.

Cei care au participat la acest ritual de novenă s-au rugat pentru sănătate, vindecare de boli grave, înlăturarea farmecelor și pentru revenirea sporului și a liniștii sufletești în casele lor.

Lucruri interzise credincioșilor pe data de 17 ianuarie

1. Abține-te de la consumul de dulciuri în ziua Sfântului Antonie cel Mare.

2. Evită spălarea și călcatul hainelor în această zi de sărbătoare.

3. Nu te implica în activități gospodărești în ziua Sfântului Antonie cel Mare.