Pe termen lung, cea mai bună soluție ar fi dezvoltarea unui vaccin universal – unul care să ajute la protejarea împotriva variantelor actuale ale coronavirusului și a altora care vor apărea, scrie The Conversation.
Având în vedere dificultățile întâmpinate în crearea unui vaccin universal împotriva gripei, acest lucru poate părea un obiectiv greu de atins. Unii oameni de știință consideră că un astfel de vaccin este posibil pe baza dezvoltării rapide a vaccinurilor SARS-CoV-2.
Vaccinul universal, un fel de “Sfântul Graal”
Richard Hatchett, CEO al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (Cepi), consideră că un astfel de vaccin, care ar oferi protecție împotriva unei game largi de coronavirusuri, indiferent de variantele lor, ar fi un fel de „Sfântul Graal”.
Datele inițiale de secvențiere a genomului au sugerat că SARS-CoV-2 a suferit mutații mult mai lente decât alți viruși ARN, adică doar la jumătate din rata virusului responsabil pentru gripă și la un sfert din virusul responsabil pentru HIV. Dar rata mutației SARS-CoV-2 a crescut în timp, ajutată de numărul mare de persoane pe care le-a infectat.
Cât de multă protecție ar trebui să ofere vaccinul
Până în prezent, au apărut cinci noi variante SARS-CoV-2. Alfa a fost detectată în sud-estul Angliei în septembrie 2020. Altele au fost găsite la scurt timp în Africa de Sud (Beta), Brazilia (gamma), India (Delta) și Peru (Lambda).
În ceea ce privește un vaccin universal, întrebarea finală, crede Hatchett, este dacă există pete slabe „conservate în coronavirusuri ca familie virală la care poți dezvolta răspunsuri imune care te protejează eficient”.
Problema-cheie în crearea unui vaccin universal este cât de multă protecție ar trebui să ofere vaccinul. Andrew Ward, de la Scripps Research Institute din California, explică: ”Ar trebui să fie pentru SARS-CoV-2 și variantele lui? Ar trebui să fie pentru SARS-1 și SARS-2? Asta este o necunoscută. Știm că virusurile SARS există în lilieci și pangolini și nu au fost niciodată o problemă atât de mare ca acum”.
De ce nu s-a găsit incă un vaccin universal împotriva gripei
Crearea unui vaccin universal este extrem de dificilă. De exemplu, oamenii de știință au încercat ani de zile, fără succes, să dezvolte un vaccin universal împotriva gripei. Așa cum nu au reușit încă să creeze unul pentru HIV. În parte, acest lucru se datorează faptului că proteinele de suprafață găsite pe acești viruși își schimbă frecvent aspectul. Asta a făcut dificilă recunoașterea virusului de către sistemul nostru imunitar.
Ceea ce a ajutat la propulsarea primelor vaccinuri anti COVID-19 a fost explozia cunoștințelor despre structura atomică a proteinelor găsite pe suprafața virușilor și a anticorpilor care se leagă de aceștia.
Sursa foto: Dreamstime