Tradițiile și obiceiurile din popor ne arată că în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie se culeg plante de leac, în special busuioc. Mai apoi, acestea se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.
Sfântul Ilie 2023. Obiceiul care trebuie respectat de toți credincioșii!
De asemenea, de Sfântul Ilie se mănâncă primele roade ale verii, respectiv nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, potrivit tradițiilor din popor. Acest obicei era respectat pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.
Tot în ziua de Sfântul Ilie, femeile duc busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit. Apoi, când se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.
Sfântul Ilie 2023. Obiceiul care trebuie respectat de toți credincioșii!
În unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere, în timp ce în alte zone din țară se mănâncă fructe proaspete. Obiceiurile din popor ne spun că acest lucru îi ajuta pe oameni cu sănătatea.
Amintim că Sfântul Proroc Ilie apare în Vechiul Testament, unde se vorbește despre faptele sale minunate. Acest mare sfânt este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahad și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal, potrivit Creștin Ortodox.
Sfântul Ilie 2023. Obiceiul care trebuie respectat de toți credincioșii!
Mai mult, obiceiurile din popor spun că Sfântul Ilie este cel care merge prin cer într-un car cu roți de flăcări, lovind diavolii cu biciul de foc. Se crede că este Sfântul care aduce ploaia și care poate provoca furtuni puternice.
O rugăciune bună de rostit în acestă zi este următoarea:
„Te cinstim pe ține proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, căci pentru râvnă ta întru mărirea Domnului Atotțiitorului, neputând răbda să vezi închinarea la idoli și nelegiuirea fiilor lui Israel, l-ai înfruntat pe regele Ahab, călcătorul de lege și pentru pedepsirea acestora prin rugăciune ai cerut de la Dumnezeu foamete de trei ani pe pământul lui Israel, spre a-l îndepărta de idolii netrebnici, pentru că să se lase de fărădelegi și de nedreptăți, să se întoarcă spre unul adevăratul Dumnezeu și spre împlinirea sfintelor Sale porunci. În timp de foamete, preaminunate, ai hrănit pe văduva din Sarepta, iar pe fiul ei cel mort, prin rugăciune l-ai înviat.
După trecerea timpului de foamete proorocit, ai adunat pe Muntele Carmelului poporul israelit învechit în pacatosenie și lepădare de Dumnezeu și prin rugăciune foc din cer ai dobândit peste jertfă ta, cu această minune întorcând pe Israel către Domnul.
Pe proorocii cei mincinoși ai lui Baal i-ai rușinat, iar după aceea, prin rugăciune, cerul iarăși l-ai deschis și ploaie multă pe pământ ai dobândit, iar pe credincioșii din Israel i-ai umplut de bucurie. Către tine, preafericitul Domnului, Ilie, cu umilință alergăm, noi păcătoșii și smeriții, chinuiți de arșiță și secetă”.