Reprezentanţi şi stareţi ai celor 20 de mânăstiri din Sfântul Munte s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni pentru a discuta această problemă, majoritatea pronunţându-se pentru îngheţarea relaţiilor cu statul grec, dacă noul guvern de la Atena ce se va forma după alegerile legislative din 6 mai va menţine această măsură, informează Eho Moskvi.
O nouă întâlnire a stareţilor mânăstirilor din Sfântul Munte va avea loc la 14 mai, când deja vor fi cunoscute rezultatele alegerilor, şi atunci va fi adoptată o decizie definitivă privind relaţiile cu statul grec. Dacă noul guvern va ignora solicitările Sfântului Munte, atunci relaţiile cu autorităţile elene vor fi rupte complet, iar comunitatea va solicita sprijin şi ajutor din partea ţărilor slave care au mânăstiri în Sfântul Munte, adică Rusiei, Serbiei, Bulgariei.
Conflictul dintre Sfântul Munte şi statul grec a fost provocat de noua lege de impozitare a veniturilor, potrivit căreia mânăstirile trebuie să plătească taxe pentru proprietăţile lor din afara peninsulei Athos. Comunitatea monahală consideră că astfel de măsuri încalcă statutul special al Sfântului Munte, explicând în acelaşi timp că proprietăţile lor reprezintă o sursă de venit pentru întreţinerea mânăstirilor şi pentru primirea a mii de pelerini anual.
SURSA: Agerpres