Sfântul Nicolae 2022. Ce este total interzis să faci pe 6 decembrie? Nu ai voie sub nicio formă
În fiecare an, pe data de 6 decembrie, creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, cel cunoscut și drept făcătorul de minuni. De asemenea, Sfântul Nicolae este și unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din religia creștină.
Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae este cel de-al doilea sfânt pe care Dumnezeu l-a făcut, acesta stând în stânga Părintelui ceresc. Aceeași tradiție mai spune că Sfântul Nicolae este milostiv față de cei neavuți, ajută femeile care și-au pierdut soții, ajută orfanii și oferă bani celor mai puțin norocoși.
Acest sfânt, sărbătorit pe 6 decembrie, este protector al copiilor, el fiind primul moș care le face cadouri celor mici la începutul iernii.
Sfântul Nicolae 2022. Tradiții și obiceiuri
În popor există mai multe tradiții și obiceiuri atunci când vine vorba despre sărbătorirea sfinților, iar Sfântul Nicolae nu face nici el excepție. În prezent, acestea nu mai sunt la fel de practicate ca în trecut, însă există sate unde feciorii se organizează în cete și își aleg gazda unde urmează să meargă pentru a repeta colindele pentru Crăciun și Anul Nou.
Potrivit bătrânilor, Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor atunci când vine vorba de boli și lovituri, dar și pentru sprijin în orice situație. Nu în ultimul rând, este vorba și despre ritualuri magice și farmece.
Așadar, de 6 decembrie, trebuie puse crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru ca acestea să înflorească până de Anul Nou. Se spune că așa se va afla rodul livezilor pentru anul următor. Tradiția de la noi din țară spune că iarna începe la Sfântul Nicolae, atunci când acesta își scutură barba cea albă, reprezentând, de fapt, ninsoarea. Dacă în această zi nu ninge, atunci se spune că a întinerit Sfântul Nicolae.
Un alt obicei destul de cunoscut de Sfântul Nicolae provine din perioada în care acesta a ajuns episcop de Myra, la o vârstă destul de fragedă. La momentul respectiv, din cauză că era îngrijorat că s-ar putea întâmpla o ruptură în Biserică, el i-a dat o palmă ereticului Arie. De atunci, spune Biserica, a rămas obiceiul ca cei neascultători să fie loviți cu o nuielușă pe 6 decembrie, în semn de avertisment.
Totuși, această nuielușă nu trebuie să fie oricare. Este important ca ea să fie din măr, iar dacă va fi pusă în apă și va înflori până de Crăciun, atunci Sfântul Nicolae ”a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae 2022. Este complet interzis să faci aceste lucruri pe 6 decembrie
Potrivit tradițiilor din România, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, acesta fiind, de fapt, o referire la zăpada din luna decembrie. De asemenea, el păzește soarele care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fără lumina si căldură.
Nu în ultimul rând, el stăpânește apele și este patron al corăbierilor pe care îi scapă de înec. Sfântul Nicolae apară soldații in război, motiv pentru care aceștia li invoca in timpul luptelor.
Din popor se știe că ziua de 6 decembrie este trecută în calendar cu cruce roșie, așa că există o listă de activități care sunt complet interzise în această perioadă precum, făcutul curățeniei, spălatul rufelor, certurile și contrările cu altcineva. De asemenea, este interzis să fim zgârciți. Cei care au chef de scandal în această zi, vor avea un Crăciun nefericit în familie.
Pe 6 decembrie, nu ar trebui să uităm de cei săraci sau să fim nepăsători, în timp ce nu ar trebui nici să uităm să ne spălăm fața cu zăpadă, dacă a nins, pentru a avea parte de prosperitate și sănătate.
Sfântul Nicolae 2022. Cui trebuie să-i urezi toate cele bune pe 6 decembrie?
Copiii nu sunt singurii care primesc cadouri de Sfântul Nicolae, ci și cei care îi poartă numele. În România, o multitudine de oameni poartă acest nume, care poate lua forme diferite precum Nicolae, Nicu, Nicușor, Neculai sau Neculaie. În ceea ce privește femeile, aici avem nume precum Nicoleta, Niculina, Nicole, Nicola, Niki, Nicol, Niculița și Neculina.
Amintim că numele Nicolae provine din limba greacă, de la Nikolaos, și este format din două cuvinte ”nike” (victorie) și ”laos” (popor). Așadar, numele Nicolae înseamnă ”învingătorul poporului”.
Ca o scurtă trecere în revistă, Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara, provincia Lichia, situată în prezent în partea asiatică a Turciei. Nașterea sa a avut loc în perioada în care împărați au fost Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).
Acesta a făcut parte dintr-o familie cu posibilități financiare, însă părinții săi s-au stins din viață mult prea devreme, iar el a rămas în grija unui unchi care avea același nume ca el. Credința populară spune că acesta a făcut mai multe minuni la viața sa, printre care salvarea de la înec a unor marinari, învierea unui corăbier, salvarea unor tinere care erau pe punctul de a fi împinse la desfrâu de către tatăl lor, vindecarea mai multor bolnavi și demonizarea altora din Alexandria.