Research in Motion, compania canadiană producătoare a telefoanelor Blackberry, a mai primit o lovitură, de data aceasta nu din partea Apple, ci a conaționalilor de la Celestica, care au anunțat încetarea contractului cu RIM.
Celestica este o companie canadiană care furnizează piese și asamblează terminale pentru mai multe companii printre care se numără și Research in Motion. Compania a anunțat recent că nu va mai produce piese pentru producătorul de BlackBerry și că se așteaptă din acest motiv la o pierdere de 35 de milioane de dolari.
Blackberry, alături de Nokia, sunt companiile care au pierdut lupta cu Apple. RIM a înregistrat în primul trimestrul din acest an pierderi de 125 milioane dolari, față de aproape un miliard profit, în primul trimestru din 2011. Veniturile au scăzut de la 5,2 miliarde dolari, la circa 4,2 miliarde dolari, iar valoarea acțiunilor s-a diminuat și cu 80% intr-un an. Research in Motion a concediat anul trecut 35% dintre angajați, crezând ca asta este soluția, însă prăbușirea a continuat. Apple a vândut în primele trei luni cât RIM în ultimele trei trimestre și din primul trimestru al acestui an este numărul unu și pe piața canadiană.
În ceea ce privește compania Celestica, aceasta este prezentă și în România. Furnizorul canadian de componente pentru echipamente electronice este proprietarul unei fabrici în judeţul Bihor construită de la zero în 2004, unde lucrau la începutul anului 2.400 de angajaţi. Fabrica Celestica din România furnizează soluţii de producţie care includ managementul lanţului de aprovizionare şi servicii de inginerie, soluţii de proiectare a proceselor şi metodelor de testare utilizate în industria electronică. Printre cei peste 100 de clienţi ai Celestica la nivel global se numără Alcatel Lucent, EMC, HP, Honeywell, Juniper, NEC, Ploycom, Raytheon şi Research in Motion.
Potrivit Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), Celestica România fost unul dintre principalii exportatori din 2011 alături de Automobile Dacia, Nokia, Rompetrol Rafinare, Renault Industrie, Petrotel Lukoil, Honeywell Technologies, Samsung Electronics, Petrom şi ArcelorMitall.