Călin Georgescu nu mai poate depune un nou dosar de candidatură

Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională a României și fost ministru al Justiției, a discutat la Antena 3 CNN despre situația lui Călin Georgescu, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura acestuia. Conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN, dosarul candidatului pro-rus a fost considerat incomplet, lipsindu-i o semnătură pe o anexă.

Chiar dacă termenul pentru depunerea candidaturilor este până pe 15 martie, Călin Georgescu mai are o singură opțiune pentru a-și salva candidatura: depunerea unei contestații la Curtea Constituțională (CCR), explică Tudorel Toader.

Călin Georgescu și posibilitatea contestației la Curtea Constituțională

Tudorel Toader a explicat că, potrivit Legii 370, Biroul Electoral Central nu poate solicita unui candidat să își completeze dosarul, deoarece nu există o astfel de procedură prevăzută de lege. Conform acesteia, principiul este ca fiecare alegător să aibă un singur vot și fiecare candidat să depună o singură candidatură.

„Dacă ne uităm în Legea 370, nu avem o astfel de procedură, prin care BEC să invite un candidat să își completeze dosarul. Avem principiul ‘un alegător, un vot, un candidat, o candidatură’. Nu poate să vină mâine (Călin Georgescu) cu o altă candidatură, pentru că primim acum ce era lipsă în dosar.

Asta, pentru că încep să curgă termenele. Și spune tot legea că în 24 de ore cine e nemulțumit de decizia BEC – că BEC dă o decizie – formulează acea contestație la Curtea Constituțională. Curtea va decide în acord cu exigențele Constituției. Are două variante – să accepte sau să respingă contestația, menținând decizia BEC”, a declarat Tudorel Toader.

De asemenea, Toader a subliniat că CCR poate lua în considerare și precedentul din anul trecut, referitor la respingerea candidaturii lui Șoșoacă, afirmând că aceasta ar putea influența decizia actuală.

În acest moment, CCR reprezintă ultima șansă a lui Călin Georgescu de a-și salva candidatura la alegerile prezidențiale.

După depunerea dosarului la Biroul Electoral Central, acesta ia o decizie, iar orice contestație legată de acea decizie poate fi depusă exclusiv la Curtea Constituțională, conform prevederilor legale. De asemenea, cu o zi înainte, un alt dosar a fost respins de Biroul Electoral Central, iar contestația candidatului respectiv a fost trimisă la Curtea Constituțională.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: captură YouTube

Termenele de depunere a contestațiilor și deciziile CCR

În ceea ce privește calendarul alegerilor prezidențiale, BEC are termen până pe 17 martie pentru a accepta sau respinge candidaturile, iar contestațiile la CCR pot fi depuse până la 18 martie. CCR va analiza contestațiile și va emite o hotărâre definitivă, care va fi comunicată Biroului Electoral Central și publicată în Monitorul Oficial.

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a subliniat că, în cazul în care ar fi fost vorba doar de un document lipsă, BEC ar fi amânat decizia, nu ar fi respins-o.

„Dacă ar fi fost vorba doar de un document lipsă din dosarul de candidat al lui Călin Georgescu, acestuia i s-ar fi cerut să vină cu dosarul, să aducă documentul lipsă. BEC nu ar fi respins, ar fi amânat (decizia – n.r.), dacă aducea documentul. (…)

Fiind vorba despre Călin Georgescu, sigur că toată atenția celor de la BEC este acolo. Sunt 5 judecători de la Înalta Curte acolo. Sunt oameni care știu, sunt de la Secția de Contencios Administrativ, care știu ce să facă acolo”, a afirmat Zegrean, duminică seară.

Contestația la CCR rămâne singura cale pentru Călin Georgescu de a-și reda posibilitatea de a concura la alegerile prezidențiale.