Valérie de Graffenried din cadrul Le Temps, a scris un editorial cu privire la eșecul lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din acest an. Potrivit acestuia, este vremea ca Partidul Republican să-şi facă introspecţia.
Să-l urmărim pe Trump în negare totală, agăţându-se de putere, refuzând rezultatul urnelor, vorbind despre „furarea” scrutinului, despre alegeri „trucate” şi despre „fraude masive” fără a aduce cea mai mică dovadă pentru ceva patetic şi îngrijorător, pentru a nu spune direct ubuesc. Căutând să decredibilizeze procesul electoral, preşedintele care îşi încheie mandatul îşi demonstrează încă o dată dispreţul faţă de instituţiile democratice.
El încearcă să fure victoria lui Joe Biden anunţată sâmbătă şi contribuie, cu fabulaţiile sale, la alimentarea izvorului conspiraţionist care fierbe şi hrăneşte furia grupurilor extremiste. Este periculos şi iresponsabil.
Să nu ne lăsăm orbiţi de haos
Proclamarea rezultatelor definitive, din cauza acţiunilor în justiţie lansate de apropiaţii preşedintelui, ar mai putea dura zile sau, mai rău, săptămâni. Dar să nu ne lăsăm orbiţi de această situaţie haotică, nici de actele de violenţă care ar putea apărea. O palmă zdravănă pentru cineva care are pretenţia de a se crede invincibil.
O sarcină titanică
Bineînţeles, sarcina lui Joe Bide va fi titanică şi complexă. America este profund divizată. Desigur, capacitatea de a face rău a lui Donald Trump este prezentă în continuare şi nu trebuie subestimată. Datorită unei rate de participare record, republicanul a adunat mai multe voturi decât în 2016 – peste 69,8 milioane de americani au votat pentru el -, şi-a consolidat baza electorală şi chiar şi-a crescut popularitatea în rândul minorităţilor, un aspect pe care ar fi greşit să-l ignorăm. El va mai domni de altfel până pe 20 ianuarie 2021 şi ar putea fi animat de un spirit revanşard.
În acest context dificil va trebui Joe Biden să pună din nou Statele Unite pe şine, o ţară rănită de excesele unui preşedinte inegal şi slăbit de consecinţele dramatice ale pandemiei de Covid-19. El va trebui să dea asigurări adversarilor săi şi să guverneze cu republicanii. În această ciudată ambianţă de sfârşit de domnie, Donald Trump apare din ce în ce mai izolat. Chiar printre apropiaţii săi, republicani obosiţi de minciunile sale şi de strategia sa de dezinformare îl părăsesc, îi denunţă afirmaţiile incendiare, se desolidarizează de acuzaţiile sale de „fraudă generalizată”. Această stare de jenă ar fi putut să se exprime mai devreme.
E timpul ca Grand Old Party, metamorfozat de Donald Trump, să-şi facă o introspecţie şi să redevină un partid respectabil. Doar cu acest preţ se va putea spune cu adevărat că Donald Trump şi excesele sale nu vor fi fost decât o paranteză a istoriei, arată Le Temps.