Contestația lui Călin Georgescu la CEDO
Profesorul de Științe Politice la Universitatea din București, Cristian Preda, a oferit un comentariu pe rețelele sociale referitor la contestația depusă de Călin Georgescu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Georgescu contestă decizia Curții Constituționale a României (CCR) care a anulat alegerile, argumentând că i-a fost încălcat dreptul la alegeri libere. Preda, însă, clarifică faptul că acest drept, reglementat în Protocolul nr. 1 la Convenția CEDO, se aplică exclusiv alegerilor legislative, nu și celor prezidențiale.
„Călin Georgescu a contestat la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor, susținând că i-a fost încălcat dreptul la alegeri libere”, a scris Cristian Preda.
În postarea sa, Preda subliniază că jurisprudența CEDO limitează aplicabilitatea dreptului la alegeri libere în contextul alegerilor prezidențiale doar în cazurile în care președintele dispune de prerogative legislative extinse, ceea ce nu este cazul în România. Președintele României nu poate iniția legi, iar dreptul de veto pe care îl exercită este limitat la respingerea unei prime versiuni a legii, fără a putea influența semnificativ procesul legislativ.
Astfel, Preda consideră că plângerea lui Călin Georgescu nu va avea succes la CEDO, afirmând că aceasta reprezintă doar o încercare de a atrage atenția asupra unui subiect fără șanse reale de câștig. Potrivit analizei sale, CEDO nu va admite plângerea depusă de Georgescu.
„Exercitarea acestui drept în alegerile prezidențiale e luată în seamă doar dacă șeful statului are inițiativă legislativă sau prerogative extinse în adoptarea legilor: nu e cazul cu președintele României, care nu poate iniția legi și al cărui veto e limitat la o primă versiune a legii”, a explicat Preda.
Georgescu a atacat la CEDO decizia CCR
Călin Georgescu a depus o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), contestând decizia Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea alegerilor prezidențiale. Acțiunea, înregistrată pe 16 decembrie sub numărul 37327/24, vizează invalidarea procesului electoral, iar Călin Georgescu este reprezentat de avocata Maria Vasii la CEDO.
Demersul juridic vine într-un context tensionat în România, după ce CCR a emis, pe 6 decembrie 2024, Decizia nr. 32/2024, care a anulat întregul proces electoral, invocând informații din rapoartele CSAT despre posibile încălcări ale legii electorale de către Călin Georgescu și influențe externe. Aceasta a dus la suspendarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, ce trebuia să aibă loc la 8 decembrie 2024.