«Eu stau pe bani!» Acesta era răspunsul multor afacerişti din România la începuturile crizei la întrebarea „În ce doriţi să investiţi?“ Păguboasă atitudine, după toate principiile teoretice.
Banii sunt sângele economiei, trebuie să circule prin artere, vene şi capilare, altfel trupul se cangrenează. Şi totuşi, un timp, cei care au stat cu banii la ciorap au zâmbit cu superioritate la eforturile celor care îşi asumau riscuri şi pierdeau. De ceva vreme, însă, celor care s-au odihnit cu capul pe extrasele de cont sosite prin servicii de curierat din diverse paradisuri fiscale le-a cam îngheţat zâmbetul pe buze. Banii lor, parcaţi pe la umbra palmierilor din insulele Seychelles, sunt doar nişte cifre pe un ecran de computer. Iar în urma cifrelor, câte un simbol internaţional de monedă arată acum, la câţiva ani de la căderea Lehman Brothers, mai fragil decât o libelulă.
În ce să-ţi ţii banii? În euro, în dolari, în franci elveţieni? Oricare ar fi opţiunea, perspectivele nu sunt dintre cele mai fericite. Crizele devalorizează banii, iar o criza globală nu poate avea decât consecinţe globale. Aur, mâncare sau arme, pare a fi sfatul unor economişti de la UBS, care au încercat să evalueze ce consecinţe ar putea avea ruperea uniunii monetare din zona euro. Primitiv şi totuşi înspăimântător de adevărat! Resursele naturale, industria alimentară şi superioritatea militară sunt valorile cele mai căutate în vremuri tulburi. Spre ele se îndreaptă investiţiile, financiare şi nonfinanciare. Din aceste domenii vor apărea, cel mai probabil, câştigătorii crizei. Dacă vă număraţi printre ei, felicitări! Ce se întâmplă însă cu toţi ceilalţi?
În cazul în care nu sunteţi nici Frank Timiş, nici Ioan Niculae – primii doi clasaţi în Top 300 Capital, cu investiţii în resurse naturale, respectiv agricultură – nu strică să vă gândiţi bine la investiţii în zona serviciilor. Se ştie că nevoile primare sunt în capul listei oricărui om în perioadele de incertitudine, aşa că transportul şi distribuţia produselor alimentare ar putea fi un pariu câştigat. Ar mai fi arta, industria viciilor (tutun, alcool, jocuri de noroc – se spune că suma viciilor rămâne mereu constantă) şi, fireşte, nemuritorul aur. Tot atâtea investiţii considerate dintre cele mai sigure de către analiştii financiari. Lista cu idei de investiţii ar putea continua, dar trebuie ştiut că în orice domeniu ţi-ai pune banii, vor exista învingători şi învinşi. O singură certitudine există: banii nefolosiţi înseamnă costuri, nu profit!
Ne aşteaptă o perioadă grea, oricare ar fi rezulatul summitului de criză din Europa. Fie că moneda euro va rezista, fie că nu, lumea a intrat într-o altă paradigmă. Negustorii de iluzii nu mai sunt regii neîncoronaţi ai lumii. Consumerismul ridicat la rang de religie e pe cale de dispariţie. E un moment potrivit pentru întoarcerea la valori tradiţionale precum încredere, onoare, seriozitate. Şi, mai mult decât oricând, este timpul să investiţi în oameni! Celor care-şi vor bate joc de semenii lor, fie că le sunt angajaţi, parteneri, furnizori sau clienţi, nu le mai rămâne decât trecutul.