Tentativa de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

Partidul Oamenilor Tineri (POT), proaspăt intrat în Parlament, condus de Anamaria Gavrilă și susținându-l pe Călin Georgescu, a anunțat miercuri că a strâns 125 de semnături pentru inițierea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

Această inițiativă are sprijinul AUR, SOS și a unui parlamentar USR, ceea ce în total aduce susținerea la 125 de semnături, mai mult decât pragul minim de 117 semnături necesare conform Constituției.

agenti SPP care il pazesc pe Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Configurația politică actuală

Cele trei partide din dreapta radicală – AUR, SOS și POT – au împreună 162 de parlamentari, același număr de mandate ca PNL, USR și UDMR la un loc. Deși acest număr este suficient pentru a iniția procedura de suspendare, este insuficient pentru a trece de votul Parlamentului, unde este necesar sprijinul a 234 de parlamentari.

Parlamentarul USR Emanuel Ungureanu este singurul din formațiunea sa care a semnat inițiativa POT, alăturându-se celor 91 de parlamentari AUR, parlamentarilor SOS și tuturor reprezentanților POT.

„Avem la acest moment 125 de semnături de la parlamentari pentru suspendarea lui Klaus Iohannis. Toți parlamentarii noștri au semnat inițiativa POT, alături de 91 de parlamentari AUR, 1 parlamentar USR și parlamentari de la SOS (partidul Dianei Șoșoacă). Așteptăm și ceilalți parlamentari care susțin democrația în România să semneze alături de noi. Românii vor fapte, nu promisiuni politice”, a anunțat miercuri Partidul Oamenilor Tineri (POT).

Anamaria Gavrilă, POT, Pralament, Camera Deputaților
SURSA FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Context constituțional

Articolul 95 din Constituția României reglementează procedura de suspendare a președintelui. Aceasta poate fi inițiată în cazul unor fapte grave prin care sunt încălcate prevederile constituționale. Suspendarea necesită o decizie în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, cu votul majorității deputaților și senatorilor, și implică consultarea Curții Constituționale. Dacă propunerea este aprobată, un referendum pentru demiterea președintelui trebuie organizat în cel mult 30 de zile.

Alegerile prezidențiale și prelungirea mandatului

Mandatul președintelui Klaus Iohannis s-a terminat oficial pe 21 decembrie 2024. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a decis că acesta rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către noul președinte. Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost stabilit pentru 4 mai 2025, urmat de turul al doilea pe 18 mai 2025.

Strategia opoziției radicale

Marți, AUR a solicitat convocarea Parlamentului între 20 și 24 ianuarie pentru a putea începe oficial procedura de suspendare. Potrivit declarațiilor liderilor POT, demersul este motivat de dorința de a răspunde așteptărilor cetățenilor. „Românii vor fapte, nu promisiuni politice”, a transmis formațiunea condusă de Anamaria Gavrilă.

Perspective și obstacole

Cu toate că inițiativa de suspendare are susținerea unui număr important de parlamentari, este improbabil ca aceasta să treacă de votul final, dat fiind că partidele de dreapta radicală nu dețin majoritatea necesară. De asemenea, sprijinul altor formațiuni politice, precum PSD sau PNL, este puțin probabil, având în vedere contextul politic actual și apropierea alegerilor prezidențiale.