Îndepărtarea lui Vladimir Putin de la putere ar putea fi mai aproape decât ne-am aștepta, susține un fost diplomat rus. Invazia Ucrainei a fost momentul de început al declinului lui Putin, iar rebeliunea recentă a Grupului Wagner reflectă dezamăgirea și frustrarea elitei ruse față de modul în care este condusă țara.
Începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin
Un fost diplomat rus a declarat că tentativa de rebeliune a Grupului Wagner din weekend ar putea accelera eventuala înlăturare a lui Vladimir Putin de la putere.
„Începutul sfârșitului lui Putin a pornit când a invadat Ucraina. Războiul său a fost de la bun început condamnat”, a declarat marți Boris Bondarev.
„Această revoltă este doar un alt pas”, a adăugat el pentru Newsweek, potrivit Business Insider.
Bondarev a fost anterior reprezentant al Rusiei la misiunea ONU de la Geneva. El a demisionat din funcție în mai 2022, după ce a criticat războiul Rusiei din Ucraina.
În prezent Bondarev locuiește în Elveția cu familia sa, unde a primit azil politic, potrivit The Moscow Times. Fostul diplomat a devenit de atunci un critic vocal al regimului lui Vladimir Putin și acum scrie despre experiența sa pentru publicații precum The Economist și Foreign Affairs.
Revolta a impulsionat furia elitei din Rusia
Bondarev a declarat că războiul a fost o sursă de frustrare în rândul elitei rusești și că răzvrătirea întărește dezamăgirea acestora față de modul în care conduce Putin.
„Încet-încet, dezamăgirea, furia și iritarea în rândul elitei a crescut, dar cred că acest lucru cu Prigojin a dat un mare imbold, iar oamenii încep să înțeleagă și să realizeze într-un mod mai clar că situația este foarte greșită, este foarte nesănătoasă”, a declarat Bondarev pentru sursa citată.
„Așa că situația va duce în cele din urmă la marea concluzie că Putin trebuie să dispară”, a continuat el.
Revolta Grupului Wagner a izbucnit după o dispută de lungă durată între șeful său, Evgheni Prigojin, și conducerea militară rusă. În perioada premergătoare tentativei de revoltă, liderul grupului de mercenari a devenit din ce în ce mai critic față de războiul Rusiei din Ucraina.
Cu toate acestea, Prigojin a anulat rebeliunea în aceeași zi, după ce a ajuns la un acord cu Kremlinul. Ca parte a acordului, liderul Wagner a fost exilat în Belarus și nu va fi urmărit penal pentru rebeliune.
Ar exista adevărate lupte interne la vârful armatei ruse
Comentariile lui Bondarev vin în contextul în care sunt informații că se desfășoară adevărate lupte interne în cadrul conducerii militare din Rusia.
New York Times a relatat marți că un general rus de rang înalt era la curent cu planurile de răzvrătire ale lui Prigojin, citând oficiali americani neidentificați care au fost informați despre acest subiect. Ambasada Rusiei nu a răspuns la solicitarea de comentarii privind această informație.
Oficialii au declarat că „este posibil ca și alți generali ruși să fi sprijinit încercarea domnului Prigojin de a schimba prin forță conducerea Ministerului Apărării”.