Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut înființarea unui „tribunal special” care să investigheze invazia Ucrainei de către Rusia, adresându-se la o conferință internațională privind crimele de război din Ucraina, care a avut loc la Haga.

Conferinţa de la Haga şi-a propus să se asigure că aceste crime comise de ruşi în Ucraina vor fi pedepsite

„Instituțiile judiciare actuale nu pot aduce toți vinovații în fața justiției. Prin urmare, este nevoie de o instanță specială pentru a judeca crimele agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski într-un videoclip difuzat la conferință.

Lideri politici, diplomatici și judiciari din întreaga lume s-au reunit joi la Haga, sediul justiției internaționale, pentru o conferință privind crimele comise în Ucraina din 24 februarie.

Organizat de Curtea Penală Internațională (CPI), Comisia Europeană și Țările de Jos, evenimentul și-a propus să asigure că aceste crime comise de la invazia rusă „nu vor rămâne nepedepsite”.

Procurorul ICC Karim Khan a deschis o anchetă cu privire la posibile crime de război comise în Ucraina la începutul lunii martie, după ce a primit undă verde de la 43 de state, potrivit La Libre Belgique.

Rusia şi Ucraina nu au ratificat Statutul de la Roma, astfel că agresiunile nu pot fi urmărite penal

Însă această instanță, care de douăzeci de ani îi urmărește pe autorii celor mai grave atrocități din lume, nu poate urmări penal pentru infracțiunea de agresiune dacă țara nu a ratificat Statutul de la Roma, ceea ce este cazul Rusiei și Ucrainei.

Problema unei instanțe speciale este așadar „un punct foarte valid”, le-a declarat Wopke Hoekstra, ministrul olandez de Externe, reporterilor după conferință.

„Deci îmi pot imagina că luăm în considerare înființarea unui astfel de tribunal. Țările de Jos vor analiza acest lucru în mod deschis”, a continuat el, recunoscând, totuși, că „probabil nu va fi ușor”.

Domnul Hoekstra, Karim Khan și Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, au reamintit nevoia de a „lucra împreună” pentru a se face dreptate.

Echipă europeană comună de anchetă

Conferința a determinat mai multe țări să plătească mai mulți bani către CPI pentru ancheta sa și să trimită experți în Ucraina, a spus Hoekstra.

„Este responsabilitatea noastră să-i tragem la răspundere pe făptuitori, să facem dreptate și să sprijinim numărul tot mai mare de victime”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un comunicat.

Aproximativ 14 state europene investighează crimele din Ucraina și a fost înființată o echipă europeană comună de anchetă.

„Trebuie să găsim o modalitate de a ne asigura că legea funcționează mai eficient” pentru „a evita scenele de iad pe care le-am văzut”, a spus Karim Khan.

„Va fi dată la timp o declarație semnată de 45 de state, în care au promis că vor da dovadă de perseverență în a merge mai departe”, a continuat el.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise joi în urma atacurilor rusești asupra unui oraș din centrul Ucrainei.

„Acest gen de informații, le avem în fiecare zi, de dimineața până seara”, a spus Irina Venediktova, prezentă și ea la conferință.

„Asistăm la tot mai multe acte de crime de război, peste 23.000 acum”, a adăugat ea.

Trei soldaţi ruşi au fost deja condamnaţi de tribunale din Ucraina

Rusia neagă sistematic toate abuzurile de care sunt acuzate trupele sale: bombardamente împotriva civililor, execuții sumare, violuri. Și ea acuză, la rândul său, Ucraina de crime de război.

Doi soldați ruși au fost condamnați în mai la 11,5 ani de închisoare de către un tribunal ucrainean pentru bombardarea zonelor civile, în timp ce altul a fost condamnat pe viață la începutul acestei luni pentru uciderea unui civil.

Nu există o evaluare globală a victimelor civile ale conflictului. ONU a numărat aproape 5.000 de decese confirmate, inclusiv peste 300 de copii, dar recunoaște că numărul lor real este, fără îndoială, mult mai mare.