Decizia anunțată de Trezoreria SUA ar putea împinge Rusia în incapacitate de plată!
Anunţul a fost făcut chiar înainte de următorul termen de plată pentru Moscova, privind cele peste 100 de milioane de dolari ca dobândă pentru două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în mod explicit în ruble, relatează CNBC.
O anumită derogare, anulată acum, a permis Rusiei să-și îndeplinească termenele anterioare de plată a datoriilor, deși a forțat-o să folosească rezervele de valută străină acumulate pentru a efectua plăți.
Potrivit CNBC, Rusia a constituit rezerve substanțiale de valută străină în ultimii ani și are fonduri pentru a plăti datoria, așa că, probabil, va contesta orice afirmație de default argumentând că a încercat să plătească, dar a fost blocată de regimul de sancțiuni impuse de Occident.
„Rusia va demara o acţiune în justiţie, dacă va fi declarată în incapacitate de plată (sau default) de către Occident”, avertiza luna trecută ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, după ce Rusia a fost retrogradată în categoria ”default selectiv” de către o mare agenţie de rating.
S&P Global a plasat Rusia în stare de „default selectiv”
Ministrul Finanţelor a precizat că datoria externă a Rusiei reprezintă undeva între 4.500 şi 4.700 de miliarde de ruble (aproximativ 52 de miliarde de euro la cursul de schimb actual), adică 20% din datoria publică totală.
Agenția de rating S&P Global a plasat Rusia în stare de „default selectiv”, adică incapacitate de plată selectivă pentru datoria externă, după ce Moscova a oferit plăți în ruble pentru două obligațiuni în dolari scadente pe 4 aprilie. Agenția a declarat că plata în ruble în loc de dolari echivalează cu ”un default selectiv”.
Reuters și The Wall Street Journal au relatat recent că Ministerul rus de Finanțe a transferat deja fonduri pentru a efectua aceste plăți, dar alte 400 de milioane de dolari în dobândă au scadența la sfârșitul lunii iunie.
Rusia a făcut eforturi mari pentru a susține artificial rubla, care s-a prăbușit cu până la 40% până la mai puțin de un cent american în zilele de după invazie, inclusiv prin majorarea ratelor dobânzilor la 20% și forțând exportatorii să schimbe majoritatea veniturilor lor în ruble.
O chestiune de timp până când va fi declarată în incapacitate de plată
În cazul unei neachitări, Rusia se va confrunta cu o perioadă de grație de 30 de zile înainte de a fi, probabil, declarată în incapacitate de plată.
Timothy Ash, strateg la BlueBay Asset Management, susține că este doar o chestiune de timp până când Moscova va ajunge la default.
În schimb, Agathe Demarais, director de prognoză globală la Economist Intelligence Unit (EIU), a declarat pentru CNBC că, din moment ce datoria suverană a Rusiei este mai redusă și scăzuse și înainte de invazie, intrarea țării în ceea ce EIU consideră un default inevitabil nu poate reprezenta o problemă uriașă pentru Rusia.
Rusia crede că toate punțile cu Occidentul au fost închise
„Este un semnal că Rusia crede că toate punțile cu Occidentul și cu investitorii financiari au fost închise. În mod normal, dacă ești țară suverană, faci tot posibilul pentru a evita un default”, a spus Demarais.
„Toate mișcările pe care le vedem în acest moment sugerează că Rusia nu este cu adevărat preocupată de un default. Probabil că asta se datorează faptului că Rusia nu se așteaptă la nicio îmbunătățire, prea curând, pe frontul relațiilor cu țările occidentale”, a subliniat experta.
Ea a adăugat că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne, probabil, în vigoare „la nesfârșit”, având în vedere teza falsă invocată de Kremlin pentru invadarea Ucrainei.