Sfârșitul pașapoartelor? Noul sistem de pașapoarte biometrice al UE, cunoscut sub numele de sistemul automatizat de intrare/ieșire (EES), urmează să fie lansat în toamnă, dar există o listă lungă de persoane care vor fi scutite de cerințele sistemului.
În toamna anului 2024, UE va pune în aplicare, dacă nu vor mai apărea întârzieri, un nou sistem de frontieră, pentru a înregistra digital datele cetățenilor din afara UE de fiecare dată când aceștia intră și ies la frontierele externe Schengen, potrivit TheLocal.
Pașapoartele nu vor mai fi ștampilate manual, ci vor fi scanate.
Ce își propune sistemul digital EES
Sistemul de intrare/ieșire al UE (EES) își propune să sporească securitatea și să asigure că vizitatorii pe termen scurt nu stau mai mult de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.
În cadrul sistemului, călătorii din afara UE vor trebui să-și înregistreze datele într-o bază de date la nivelul UE și, la prima intrare, amprentele digitale și fotografiile vor trebui luate în fața unui reprezentant al autorităților.
Acest lucru a provocat îngrijorări privind formarea cozilor lungi, în special în Marea Britanie, unde există controale juxtapuse la frontieră.
Mulți oameni nu vor trebui să se înregistreze în baza de date EES.
Cine vor fi cei scutiți
Regula generală este că EES se va aplica călătorilor în țările europene timp de cel mult 90 de zile, în orice perioadă de 180 de zile – astfel încât să includă turiștii, persoanele care își vizitează familia sau prietenii sau proprietarii de case care nu au viză.
Site-ul Comisiei Europene enumeră grupurile de persoane care nu vor trebui să se înregistreze la EES.
Acestea includ:
- Cetăţeni ai unei ţări din Uniunea Europeană sau Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia – include cetăţenii cu dublă cetăţenie, dar ar trebui să călătorească cu paşaportul UE/SEE pentru a beneficia.
- Cetățeni din Andorra, Monaco și San Marino și deținătorii unui pașaport eliberat de Vatican sau de Sfântul Scaun
- Cetățeni din afara UE care dețin permise de ședere și vize de lungă ședere
- Cetățeni din afara UE care sunt membri de familie ai cetățenilor UE și care dețin permis de ședere
- Cetăţeni din afara UE care sunt membri de familie ai cetăţenilor din afara UE, care au drepturi de liberă circulaţie şi care deţin un permis de şedere.
Sistemul se va aplica la intrarea în 25 de țări UE, toate statele membre, cu excepția Ciprului și Irlandei
Potrivit Comisiei Europene, sistemul se va aplica la intrarea în 25 de țări UE (toate statele membre, cu excepția Ciprului și Irlandei) și în patru țări din afara UE (Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein) care fac parte din spațiul Schengen fără granițe.
Sistemul se va aplica tuturor cetățenilor țărilor care nu sunt în UE sau Schengen atunci când călătoresc în cele 29 de țări care operează EES pentru sejururi scurte. Cetățenii din afara UE care au reședința legală sau au vize de lungă ședere pentru a locui într-un stat membru UE vor fi scutiți de EES.
Impact asupra punctelor de control la frontieră din Marea Britanie
Sistemul va funcționa la portul Dover și la terminalele Eurostar și Eurotunnel din Marea Britanie.
Guvernul Regatului Unit are acorduri reciproce cu Franța conform cărora autoritățile franceze pot efectua controale la frontieră la aceste puncte de plecare din Regatul Unit în UE. Guvernul Regatului Unit a declarat că se angajează cu operatorii locali și autoritățile franceze să reducă impactul asupra fluxurilor de frontieră și a creșterii traficului atunci când EES va fi implementat.
Regulile EES și Schengen privind sejururile scurte
Datele EES vor fi utilizate pentru a asigura conformitatea cu regulile spațiului Schengen privind intrarea și durata permisă a șederii. Va înregistra depășirile de ședere și refuzurile de intrare.
Regulile Schengen restricționează vizitatorii care nu sunt cetățeni UE sau ai țărilor Schengen la sejururi scurte de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Pentru sejururi mai lungi, resortisanții din afara UE/non-Schengen ar trebui să solicite vize de ședere mai lungă, în conformitate cu normele naționale ale statului membru în care doresc să rămână.