Potrivit unui consilier al președintelui ucrainean, sfârșitul conflictului va depinde în special de modul în care este perceput războiul în Europa, Ucraina și Rusia.
Cât va dura războiul din Ucraina? Kievul crede că are o idee în acest sens. Chestionat de o mass-media rusă de opoziție (Medusa), Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, estimează că acest conflict se va încheia în două până la șase luni, scrie Le Soir.
Ce va face diferența? Cum privesc societățile din Europa, Ucraina și Rusia războiul. Podoliak consideră că negocierile dintre Kiev și Moscova vor fi din nou posibile, dacă situația de la fața locului se va schimba și Rusia nu va mai simţi că își poate impune condițiile.
Când vor fi reluate negocierile dintre Rusia și Ucraina?
Unul dintre negociatorii ucraineni a mai afirmat că Kievul ar fi gata să se așeze din nou la masa negocierilor, dacă se va găsi într-o poziție mai bună.
Podoliak avertizează în cele din urmă împotriva concesiunilor teritoriale ale Ucrainei către Rusia, care, în viziunea lui, nu vor pune capăt războiului.
Amintim faptul că anterior, Volodimir Zelenski a recunoscut că o cincime din teritoriul Ucrainei se află sub stăpânire rusă. „Începând de astăzi, 20% din teritoriul nostru se află sub controlul ocupanților”, a informat Zelenski în timpul unei intervenții în Parlamentul Luxemburgului.
Zelenski a recunoscut că o cincime din teritoriul Ucrainei este sub stăpânirea Rusiei
Acest procent reprezintă aproximativ 125.000 de kilometri pătrați, un teritoriu „mai mare decât întregul Benelux”, după cum a subliniat Zelenski, referindu-se la teritoriul ocupat de Belgia, Luxemburg și Țările de Jos, scrie cope.es.
Pe de altă parte, președintele ucrainean a raportat că frontul de luptă se întinde astăzi pe o linie de peste o mie de kilometri. Până acum, trupele ruse au ocupat aproximativ 3.260 de orașe, dintre care peste o mie sunt deja din nou sub stăpânire ucraineană.
În ceea ce privește cifrele persoanelor strămutate în interior, Zelenski a ridicat la douăsprezece milioane numărul ucrainenilor care se deplasează pe teritoriul ucrainean, în timp ce alte cinci milioane au fost nevoiți să fugă în străinătate.
Potrivit lui Zelenski, până în prezent, Rusia a înregistrat peste 30.000 de victime în armata sa, cifre care sunt însă puse sub semnul întrebării de experții militari occidentali.
„Am oprit, și uneori chiar am reușit să respingem o armată de invazie care a fost considerată cândva a doua cea mai puternică din lume”, a punctat președintele ucrainean.