Fostul oficial NATO a prezis o „redresare” a Ucrainei, în primăvară, dacă țara continuă să primească sprijin din partea Statelor Unite, inclusiv avioane F-16.
„Presupunând că ajutorul militar continuă și presupunând că acele avioane F-16 vor ajunge pe câmpul de luptă, cred că Ucraina va avea o redresare destul de bună în primăvară”, a declarat acesta, conform TheMessenger.
Războiul din Ucraina se va încheia precum Războiul Coreean
Stavridis consideră că, după alegerile prezidențiale din toamnă, ar putea exista loc de negociere, care ar putea include includerea Ucrainei în NATO și cedarea unor teritorii Rusiei, care spune că îi aparțin de drept.
„Cum se va sfârși? Care va fi concluzia? Cred că este o șansă mai bună ca acest conflict să se încheie în cele din urmă ca Războiul Coreean, ceea ce înseamnă că, probabil, Rusia va deține în continuare controlul asupra unei părți din Ucraina, Crimeea, pod terestru spre Rusia”, a spus el.
„Pe de altă parte, cred că Ucraina va intra în NATO. Cred că schița acestui acord va deveni, mai clară pe măsură ce anul se va apropia de final”, a declarat James Stavridis.
Fost oficial NATO: China are altă preocupare acum
Fostul oficial NATO a minimalizat amenințarea Chinei, observând că țara este prea concentrată pe reconstruirea unei economii devastate de pandemia de COVID pentru a crea probleme. Totuși, spune el, Statele Unite ar trebui să-și construiască flota navală pentru a fi pe măsura celei a Chinei.
„Avem aproximativ 300 de nave militare de război semnificative în Marina Statelor Unite. China are 350 și construiește mai multe decât noi”, a spus el.
„Nu trebuie să fii un matematician laureat al Premiului Nobel pentru a realiza că numărul de nave chineze va continua să le depășească pe cele americane”, a adăugat Stavridis. „Ale noastre sunt mai mari. Avem energie nucleară. Avem capacitate. Avem mult mai multă experiență, dar stăm prost la cantitate”, consideră fostul oficial NATO.
Președintele chinez Xi Jinping, susține Stavridis „nu caută un război”. Dar Statele Unite ar trebui să-și consolideze apărarea, mai ales pe fondul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu, unde trupele americane s-au confruntat cu atacuri proxy ale Iranului.
„Nu vrem să fim jandarmii lumii, dar vrem să trăim într-un cartier sigur”, a spus Stavridis.
Americanii anunță că Putin „a testat apele” cu SUA
Recent, au apărut informații citate de Bloomberg care susțin că președintele Vladimir Putin ar fi „testat apele” cu SUA pentru posibile discuții privind încheierea războiului din Ucraina.
Publicația susținea și că Vladimir Putin ar putea lua în considerare renunțarea la cerințele-cheie privind statutul de securitate al Ucrainei.
„Ar putea fi dispus să ia în considerare să renunțe la insistența privind statutul neutru al Ucrainei și chiar să renunțe, în cele din urmă, la opoziția față de aderarea eventuală la NATO, amenințare pe care Rusia a folosit-o pentru a-și justifica invazia”, arăta articolul, care a citat două persoane apropiate de Kremlin.
Totuși, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat informațiile. Acesta a fost întrebat dacă Moscova era într-adevăr pregătită să renunțe la cererile sale.
Dmitri Peskov a subliniat că raportul este unul greșit și „nu corespunde deloc realității”.
Rusia nu va ataca NATO
În altă ordine de idei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus anterior că „nu va exista niciun atac împotriva teritoriului alianței”.
Acesta a adăugat că își va menține strategia de „descurajare” prin organizarea celui mai mare exercițiu din ultimele decenii.
Totodată, Jens Stoltenberg a afirmat că alianța de apărare nu identifică nicio amenințare militară iminentă din partea Rusiei îndreptată împotriva niciunui membru al acestei alianțe.
Potrivit secretarului general al NATO, nu există nicio amenințare militară iminentă din partea Rusiei îndreptată împotriva vreunui membru al alianței de apărare.
Anunțul a venit după ce președintele comitetului militar al NATO, Rob Bauer, a afirmat că cetățenii ar trebui să se pregătească pentru schimbări majore în eventualitatea izbucnirii unui război, în ciuda pregătirii forțelor armate pentru eventuale conflicte.