mai mari economii din lume este in afara oricarui dubiu. Din Uniunea Europeana, Germania a comunicat la randul ei o crestere in ultimul trimestru, datorata majorarii volumului exporturilor. Japonia inregistreaza o imbunatatire a indicatorilor macroeconomici, iar China isi mentine ritmul inalt de dezvoltare. In ciuda depasirii perioadei de recesiune care a afectat economia globala, marile economii se infrunta in domeniul liberalizarii comertului, acuzandu-se reciproc de impunerea de bariere artificiale. Japonia a anuntat ca va impune tarife suplimentare importurilor americane, daca administratia americana nu va renunta la suprataxele impuse anumitor produse din otel nipone. Amenintarea japoneza este ultima dintr-o serie mai lunga de acuze reciproce. China a denuntat la randul ei decizia SUA de a impune taxe vamale pentru televizoarele fabricate in China.Cele mai vehemente proteste se refera la protectia producatorilor americani de otel, prin introducerea in anul 2002 a suprataxelor pentru importurile similare efectuate din alte state. Masura va lua sfarsit in 2005, insa Japonia si UE solicita anularea acestor decizii inainte de alegerile prezidentiale de anul viitor. Japonia va lua masura de a limita accesul in tara al unor produse americane, a caror valoare este estimata la 100 milioane de dolari. Raportat la volumul schimburilor comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii, sanctiunile impuse reciproc au mai mult un efect simbolic. Mai mult, sub 1% din importurile nipone de otel de anul trecut, care se cifreaza la trei milioane de tone, provin din SUA. Cea mai importanta piata pentru otelul japonez este China, asa ca restrictiile impuse pe piata americana ii afecteaza mai putin decat pe membrii Uniunii Europene, care isi orientau o buna parte a productiei spre SUA. Uniunea Europeana intentioneaza sa impuna suprataxe pentru produse americane precum portocale, textile si alte marfuri a caror valoare depaseste 2,2 miliarde de dolari, in cazul in acre SUA nu-si schimba politica.Masura de salvgardare i-a avantajat pe producatorii de otel americani, insa de aceasta masura nu au beneficiat si companiile care se aprovizionau cu otel ieftin din import. China acuza Washingtonul ca, prin cele sapte decizii antidumping, si-a redus livrarile pe piata americana de 1,6 miliarde de dolari.
Exporturile Chinei sunt in crestere exponentiala
Ultima masura antidumping prevede impunerea unei taxe vamale de 46% pentru importul de televizoare din China. Decizia vine la o saptamana dupa ce importurile de textile chinezesti au fost contingentate. Administratia SUA incearca sa reduca din deficitul comercial pe care il inregistreaza cu China si care se ridica la 90 miliarde de dolari doar in primele noua luni ale anului, cu 22% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Ca un semn de bunavointa, China a acceptat sa cumpere avioane in valoare de 2,4 miliarde de dolari, pentru a mai reduce din deficit.Reactia Chinei la masurile luate de administratia americana sunt foarte slabe. Declaratiile taioase facute de reprezentantii oficiali de la Beijing nu sunt puse insa in practica. Oficialii chinezi nu vor sa antreneze economia tarii intr-un conflict comercial cu cel mai mare partener economic. Exporturile chinezesti in SUA sunt de sase ori mai mari decat importurile pe care le realizeaza.Statele Unite nu sunt singurele care isi manifesta ingrijorarea in legatura cu cresterea exponentiala a exporturilor chinezesti. Japonia si Uniunea Europeana aduc, de asemenea, multe acuze Beijingului in legatura cu preturile scazute ale produselor exportate si au destul de multe discutii pe aceasta tema. Expertii spun ca aceste conflicte comerciale nu sunt deloc surprinzatoare, si ceea ce ii mira este ca au izbucnit atat de tarziu. Exporturile Chinei au crescut de cinci ori in ultimii zece ani, in timp ce exporturile Japoniei doar s-au dublat in aceeasi perioada, iar cele ale Coreei de Sud au crescut de patru ori. Japonia impreuna cu Coreea de Sud au aproape 180 de milioane de locuitori, al caror nivel de trai a crescut substantial ca urmare a exporturilor masive. Insa expansiunea economica a tigrilor asiatici a creat probleme in Occident, unde somajul a crescut. China se confrunta cu o problema si mai grava: trebuie sa creasca nivelul de trai a 1,3 miliarde de locuitori, pentru ca acestia sa nu emigreze. La fel, India cunoaste o dezvoltare rapida. Ridicarea standardului de viata in cele doua tari, in care traiesc doua cincimi din populatia globului, reprezinta o provocare la nivel global. In ritmul actual de dezvoltare, China va deveni centrul de productie al intregii lumi, iar o incetinire a dezvoltarii este putin probabila, conform parerii majoritatii expertilor.
Sfarsitul recesiunii mondiale nu atenueaza razboaiele comerciale
4 decembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 4 decembrie 2003, 14:00
mai mari economii din lume este in afara oricarui dubiu. Din Uniunea Europeana, Germania a comunicat la randul ei o crestere in ultimul trimestru, datorata majorarii volumului exporturilor. Japonia inregistreaza o imbunatatire a indicatorilor macroeconomici, iar China isi mentine ritmul inalt de dezvoltare. In ciuda depasirii perioadei de recesiune care a afectat economia globala, marile economii se infrunta in domeniul liberalizarii comertului, acuzandu-se reciproc de impunerea de bariere artif
Etichete: arhiva,
china
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Testarea psihologica nu se face oricum, oricand si de oricine
- La 22 de ani, poti fi un lider de succes
- Transfer bancar la o apasare de buton, din 2004
- O noua profesie: interpretul de conferinta
- Strainii cumpara birourile cu chiriasi cu tot
- CNVM accepta incalcarea legii
- La 33 de ani, prizonier pe veci in sistemul public de pensii
- Lumea teatrului romanesc a ajuns si pe Internet
- Sexul ca ivatatura si literatura
- Euro distruge visul inflatiei cu o cifra