Sfârșitul Soarelui. Cât timp mai au oamenii să trăiască pe Pământ

Soare

SURSA FOTO: Dreamstime

Sfârșitul va fi epic! Oamenii de știință au făcut predicții despre cum vor arăta ultimele zile ale sistemului nostru solar și când se va întâmpla. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Astronomy.

Soarele va ajunge la sfârșitul vieții peste aproximativ 10 miliarde de ani

Potrivit Science Alert, astronomii credeau până nu demult că Soarele se va transforma într-o nebuloasă planetară, o bulă luminoasă de gaz și praf cosmic. Asta până când dovezile au sugerat că o eventuală transformare ar trebui să fie ceva mai masiv. Dar in 2018 o echipă internațională de astronomi a descoperit că o nebuloasă planetară va fi într-adevăr cel mai probabil un cadavru solar.

Soarele are aproximativ 4,6 miliarde de ani, măsurat pe baza vârstei altor corpuri din Sistemul Solar care s-au format aproximativ în aceeași perioadă. Pe baza observațiilor altor stele, astronomii anticipează că Soarele va ajunge la sfârșitul vieții peste aproximativ 10 miliarde de ani.

Făcând o analogie cu alte stele de același tip, astronomii au ajuns la concluzia că Soarele va atinge încălzirea maximă la o vârstă de 8 miliarde de ani. Apoi, pe măsură ce hidrogenul va fi transformat și consumat, ei se așteaptă ca Soarele să se transforme într-o gigantă roșie, care nu va mai produce căldură prin fuziune nucleară, se va răci și se va micșora.

Nucleul stelei se va micșora, dar straturile sale exterioare se vor extinde până la orbita lui Marte, înghițind planeta noastră în acest proces, dacă Pământul va mai exista.

Omenirea are la dispoziție doar aproximativ un miliard de ani

Un lucru, spun astronomii, este cert. Până atunci, nu vor mai exista oameni. De fapt, susțin ei, omenirea are la dispoziție doar aproximativ un miliard de ani, dacă nu găsește o cale de a pleca de pe această rocă spațială. Asta pentru că strălucirea Soarelui crește cu aproximativ 10% la fiecare miliard de ani.

Chiar dacă nu pare prea mult, această intensificare a luminozității va pune capăt vieții pe Pământ. Oceanele se vor evapora, iar suprafața va deveni prea fierbinte pentru ca apa să se formeze.

„Atunci când o stea moare, eliberează o masă de gaz și praf, adică învelișul său, în spațiu. Învelișul poate fi chiar jumătate din masa stelei.

Acest lucru dezvăluie miezul stelei, care, în acest moment al vieții sale, rămâne fără combustibil, oprindu-se înainte de a muri”, spune astrofizicianul Albert Zijlstra, de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie unul dintre autori.

Cele mai strălucitoare nebuloase planetare din alte galaxii au același nivel de luminozitate

Cu aproape 30 de ani în urmă, astronomii au observat ceva ciudat: cele mai strălucitoare nebuloase planetare din alte galaxii au aproximativ același nivel de luminozitate. Ar înseamna, teoretic, că analizând nebuloasele planetare din alte galaxii, astronomii pot calcula cât de departe sunt acestea. Datele au arătat că acest lucru este corect, dar modelele i-au contrazis, intrigându-i pe oamenii de știință.

„Stelele vechi, cu masă mică, ar trebui să facă nebuloase planetare mult mai slabe decât stelele tinere, mai masive. Asta a ajuns o sursă de conflict în ultimii 25 de ani”, a spus Zijlstra în 2018.

„Datele spuneau că s-ar putea obține nebuloase planetare strălucitoare de la stele cu masă mică, cum ar fi Soarele, modelele spuneau că nu este posibil, nimic mai puțin de aproximativ două ori masa Soarelui ar da o nebuloasă planetară prea slabă pentru a fi văzută”, susține Zijlstra.

Am aflat și ce va face Soarele când va dispărea!

Modelele echipei au rezolvat această problemă arătând că Soarele este aproximativ limita inferioară de masă pentru o stea care poate produce o nebuloasă vizibilă. Chiar și o stea cu o masă mai mică de 1,1 ori mai mare decât cea a Soarelui nu va produce o nebuloasă vizibilă.

Stele mai mari, de până la trei ori mai mari decât Soarele, pe de altă parte, vor produce nebuloase mai strălucitoare. Pentru toate celelalte stele din mijloc, luminozitatea prezisă a fost foarte apropiată de ceea ce s-a observat.

„Este un rezultat impresionant”, a spus Zijlstra.

„Nu numai că avem acum o modalitate de a măsura prezența stelelor de câteva miliarde de ani în galaxii îndepărtate, ba chiar am aflat și ce va face Soarele când va muri!”, a adăugat el.