Jim Reid, credit strategist la Deutsche Bank a spus că dacă Merkel nu va permite Băncii Centrale să aibă un rol mai mare și mai agresiv, atunci singurul sfat de investiții pe care îl poate da este să săpați o groapă în pământ și să vă ascundeți.

Asta pentru că, scriu cei de la Business Insider, că este greu de văzut un alt scenariu în afara defaulturilor suverane dacă Banca Centrală Europeană nu va avea un rol mai agresiv, în sensul de a putea cumpăra direct obligațiuni emise de guvernele statelor aflate în dificultate.

Nici șeful Deutsche Bank nu a fost mai optimist. Josef Ackerman, a declarat că estimează "o lungă perioadă de incertitudine şi volatilitate" pe pieţele financiare, care va trebui acceptată ca o "nouă stare de normalitate".

Propunerea președintelui francez a fost ca Banca Centrală să poată veni direct în ajutorul statelor aflate în dificultate, însă Angela Merkel a fost unul cât se poate de categoric: "Dacă aveți senzația că BCE poate rezolva criza euro, atunci vă înșelați", scrie La Tribune într-un material intitulat "Dialogul surzilor franco-german amenință Europa". Lideri din zona euro şi ai Fondului Monetar Internaţional au discutat ideea ca Banca Centrală Europeană să împrumute FMI, astfel încât instituţia internaţională să aibă resurse suficiente pentru susţinerea chiar şi a celor mai mari ţări din regiune.
Putin: BCE trebuie să intervină direct pentru a salva euro
Banca Centrală Europeană trebuie să intervină direct pentru a salva euro şi pentru a evita "prăbuşirea catastrofică a Italiei", a declarat premierul Rusiei, Vladimir Putin.

Resursele combinate ale FMI şi Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară nu vor fi suficiente pentru stoparea crizei datoriilor, care ar necesita fonduri de 1.500 de miliarde de euro, a avertizat Putin, respingând riscul unei inflaţii "catastrofice" în cazul unei intervenţii a BCE.