Pentru a scăpa de stres, din ce în ce mai mulţi români bat la uşile şcolilor de dans. Acestea oferă cursuri pentru toate buzunarele. Tarifele pentru un abonament de opt şedinţe variază între 50 şi 220 de lei.
Bogdan Chira este psiholog şi dansator… amator. De mai bine de jumătate de an urmează cursurile unei şcoli de dans. Motivul? „Participarea la aceste cursuri are, fără îndoială, un efect de diminuare a stresului. Cel mai mult îmi place atmosfera care se creează acolo şi faptul că toată lumea se simte bine.“ Pentru a scăpa de povara grijilor cotidiene, mulţi români apelează la această formă de recreere, dacă îi ţin picioarele şi… buzunarele. De aceste solicitări şi-au dat seama şi companiile, care au început să ofere salariaţilor astfel de cursuri. „Ideea de a oferi lecţii de dans a venit din dorinţa de a le propune angajaţilor o metodă de relaxare inedită, care să-i ajute în acelaşi timp să se cunoască mai bine, să se amuze şi să se bucure împreună.“, spune Cristina Suma, manager comunicare internă la UPC România. În prezent, aproximativ 50 de angajaţi ai companiei participă la cursuri de dans, iar numărul lor este în creştere.
Şcolile de dans n-au ezitat să fructifice oportunitatea de a-şi creşte profiturile: „Avem oferte personalizate pe care le-am prezentat mai multor companii, iar câteva chiar au acceptat“, declară Ionuţ Matei, managerul şcolii de dans Espansivo. Firmele care vor să ofere angajaţilor astfel de bonusuri pot să aleagă atât locaţia unde se vor desfăşura lecţiile, cât şi tipul de dans. Instructorii spun că, de obicei, primii paşi în lumea dansului se fac pe muzică de vals, iar apoi se trece la ritmuri de merengue, salsa şi tango. Bineînţeles, nu este o reţetă, dar cam asta preferă românii!
Un curs de dans de opt şedinţe costă, în funcţie de şcoala aleasă şi de tipul de dans învăţat, până la 220 de lei. „Majoritatea celor care frecventează cursurile au venituri medii şi ridicate, iar media de vârstă este cuprinsă între 26 şi 32 de ani. Am avut însă şi cursanţi de 53 de ani…“, constată Mihai Tărăbugeac, director general DAnce Time. Există însă şi oferte aproape de buzunarul românului obişnuit. Cel mai ieftin abonament lunar se situează în jur de 50 de lei.
Valsul Miresei, cel mai solicitat dans
Tipul de dans ales, dar şi profilul cursantului depind de sezon. „Valsul vienez (Valsul Miresei) este dansul cel mai solicitat în perioada mai-august a fiecărui an, iar în sezoanele mai reci, în topul preferinţelor se află dansurile latino-americane“, spune Dumitru Bălan, managing director al şcolii Latino Time.
Unii se duc la astfel de şcoli pentru că vor să înveţe să danseze presaţi de un anumit eveniment. Ionuţ Sfetea, un inginer de 27 de ani din Braşov, a luat lecţii de dans, împreună cu prietena sa, pentru a evolua impecabil la viitoarea lor nuntă. „Am învăţat tango şi vals. Am vrut să învăţ mai demult, dar numai apropierea datei nunţii m-a motivat“, mărturiseşte Sfetea.
În cazul în care clienţii doresc cursuri individuale, şcolile de dans au o gamă largă de oferte, dar şi tarife pe măsură. Astfel, o lecţie de 120 de minute, cu instructor personal, costă aproximativ 200 de lei, iar preţul unui pachet de zece şedinţe particulare depăşeşte 1.000 de lei.
Dansez, dansez!
Preţul unui curs de dans diferă în funcţie de durata unei şedinţe şi de tipul de abonament ales. Astfel, un curs de dans de opt şedinţe costă, pentru adulţi, între 50 de lei şi 220 de lei. Pentru companii sau grupuri organizate, şcolile de dans oferă discounturi de până la 25%.
Cursurile sunt deschise pentru toţi cei pasionaţi, indiferent de vârstă. Cea mai mare parte a cursanţilor au vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, dar instructorii au iniţiat în tainele dansului şi copii de 4 ani, dar şi „elevi“ ce au trecut de 60 de ani.
Durata necesară pentru a învăţa un anume tip de dans depinde atât de frecvenţa lecţiilor, cât mai ales de talentul viitorului dansator. De asemenea, dansurile cu paşi mai complicaţi se pot deprinde în câteva luni, pe când cele simple se învaţă în câteva şedinţe. Dansurile cele mai apreciate de români sunt cele clasice – vals şi tango – şi cele latino-americane – salsa, samba, merengue, cha-cha, jive şi rumba.
Beneficiul angajaţilor
«Ideea de a oferi lecţii de dans a venit din dorinţa de a le propune angajaţilor o metodă de relaxare inedită, care să-i ajute să se cunoască mai bine şi, în acelaşi timp, să se amuze.»
Cristina Suma, manager comunicare internă UPC România