Ce ar trebui să avem în vedere înainte să ne aventurăm în natură, mai ales că de multe ori, pericolele nu se văd cu ochiul liber?
În primul rând, trebuie să știm că în natură ne așteaptă căpușele. Iar acestea aduc cu ele o serie de complicații pe care vrem să le evităm.
VIDEO
Pe lângă boală Lyme, ele mai pot transmite și encefalita de căpușă, o boală infecțioasă mai puțin cunoscută, pentru care nu există un tratament specific. Această afecțiune se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă și evoluează în două faze. În prima etapă a bolii, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei – febră moderată, oboseală, dureri de cap. În cea de-a doua, cea neurologică, simptomele sunt mai grave: febră mare, cefalee, redoare de ceafă, greață, amețeli, confuzie și somnolență. Primele semne pot apărea în 7 – 14 zile de la mușcătură și durează de la 2 până la 7 zile. Pentru a afla mai multe informații despre cum putem evita o eventuală infectare și despre opțiunea vaccinării, e recomandat să ne adresăm medicului de familie. De asemenea, te poți informa și accesând www.desprecapuse.ro. În plus, atunci când ieșim în natură, ar trebui să avem grijă la câteva aspecte.
E bine să ne ferim de zonele unde căpușele sunt prezente, să purtăm mâneci și pantaloni lungi și să ne verificăm regulat de căpușe. De asemenea, e indicat să avem la îndemână spray anti-insecte și pensetă, dar și să ne informăm care sunt zonele cu risc ridicat de infecție.
Viza ANMDM nr 9799E/06.07.2020