Lavinia Stan activează de peste 10 ani în meseria de coach. A ajutat oameni de afaceri, părinți, tineri și adolescenți. A realizat peste 2.000 de ore de coaching în sesiuni individuale sau de grup. De asemenea, a dezvoltat împreună cu soțul său programul Big Life Project de dezvoltare personală. Lavinia este și autorul unei cărți numită „Organizatorii de vieți”, volum ce s-a lansat în luna decembrie a anului 2024. Cartea prezintă principiile ce trebuie respectate pentru creșterea unor copii și îndrumarea lor spre succes.
Drumul către performanță
În cadrul cărții sale, Lavinia a explicat că nu copiii au ales să vină în viața noastră. Ba din contră, noi am ales să-i avem. Acesta este un aspect despre care mulți părinți ar trebui să fie conștienți. Astfel, cei care au ales să aibă un copil au o responsabilitate uriașă pe umeri. Mai exact, aceea de a-i proteja, de a-i susține și de a le oferi tot ceea ce au nevoie. În zilele noastre, posibilitățile de evoluție sunt nesfârșite. Așadar, este important ca cei mici să fie ghidați pe drumul spre performanță. De asemenea, experta a vorbit în lucrarea sa despre setarea unor standarde înalte. Mai exact, despre implementarea unei gândiri axate pe evoluția copilului.
„Eu cred că noi astăzi avem date pentru a face din copiii aceștia proiecte de excepție. În România, există datele necesare pentru a-ți duce copilul către performanță, nu doar să fie funcțional. Eu în carte am scos niște principii care dacă lucrează împreună îți duc copilul la performanță. Eu cred în performanță și în faptul că bazele ei se pun în familie”, a spus Lavinia.
Copiii văd lumea prin ochii noștri
În prima parte a vieții, părinții sunt cei care zugrăvesc întreaga realitate a copilului. Din acest motiv, este foarte important în ce mediu cresc aceștia. Chiar dacă apar situații mai tensionate, precum certurile în cuplu, trebuie să fie un schimb de argumente, nu jigniri. Astfel, cei mici vor vedea doar o discuție, există un echilibru, iar situația nu iese de sub control.
Practic, rolul părintelui este de a construi un mediu cât mai bun pentru copilul său.
„Faci un mediu bun când copilul vede că tu depui efort ca lui să nu-i lipsească nimic. Un psiholog rus spunea faptul că dacă îți îmbraci, îți încalți copilul și îl duci la școală, asta nu înseamnă că-i oferi o educație. Totuși, înseamnă foarte mult. Iubirea este foarte importantă. Poate fi exprimată ca atare, spunând te iubesc. Îmbrățișările sunt foarte importante și copiii se simt iubiți”, a spus aceasta.
Independența copilului
Părinții trebuie să reprezinte un sprijin. Aceștia trebuie să ghideze copilul pe un anumit drum. Dar, scopul principal al acestui proces este atingerea independenței.
„Trebuie să împingem corabia în față, până în punctul în care copilul va fi independent la 18-20 de ani, să știe ce vrea de la viață. Să poată la 23-24 de ani să devină independent financiar. Acesta este visul oricărui părinte, nu să depindă de tine până la adânci bătrâneți. Sunt mulți părinți care nu au reușit să-și ducă copiii acolo. Aceștia au rămas dependenți. Faptul că ei depinde financiar de părinții lor este o formă de eșec de parenting, când nu ai un copil independent și pe picioarele lui și cu un sistem de a vedea viața destul de bine”, a explicat specialista.
Se spune că un punct important al succesului este încrederea de sine. Părinții trebuie să fie alături de cel mic și să pună cărămidă după cărămidă pentru ca acesta să-și atingă potențialul.
„Trebuie să încurajăm copiii. Sunt adulți care ajung la mine și spun că până în ziua de astăzi niciodată părintele lor nu le-a spus ceva bun. Mai mult decât atât, dacă un copil vine la tine cu o idee… vreau să mă fac arhitect… foarte mulți fac greșeala și spun … nu o să ajungi tu arhitect că trebuie să înveți mult. Așa ai tăiat aripile copilului din os ca să ne asigurăm că nu mai crește nimic acolo”, a explicat Lavinia Stan.
Construirea încrederii de sine
Încrederea în sine pe care o are un copil este strâns reflectată de modul în care părinții se raportează la reușitele sale.
„Cuvintele alea proiectează în copil ceva. Tu nu vii și spui că nu ești tu făcut să fii arhitect. Îți încurajezi copilul în toate lucrurile. Dacă lua note mai mici și a luat un 10 la matematică, nu spunem doar bravo, ne bucurăm, desfacem o șampanie. Copilul trebuie să vadă că rezultatele muncii sale sunt văzute în familie. Copiii își doresc să-și vadă părinții fericiți și să-I facă mândri. Încrederea în sine este strâns legată de reacția părinților”, a spus aceasta.
Cartea scrisă de Lavinia Stan, „Organizatorii de vieți”, poate fi găsită în librăriile Humanitas, la Cărturești și pe site-ul Curtea Veche. „Nu este o carte scrisă, citind alte cărți. Este o carte scrisă din propria experiență. din durerea mea, alteori din bucuria mea. Cert este că apasă butoanele părinților și îi va face să fie mai buni și mai bucuroși. Este exact ceea ce trebuie ca să te motiveze”, a explicat autoarea.