Odată cu încălzirea vremii, porumbul fiert sau la grătar este vedeta unei mese. Dar chiar dacă faceți asta în fiecare vară, savurând deliciosul porumb fiert pe grătar, cu sare sau cu unt, s-ar putea să-l gătiți incorect.
Porumbul poate fi preparat în multe moduri, dar asigurați-vă că-l pregătiți cum trebuie pentru a-și păstra nutrienții și aromele, potrivit Allrecipes.
Atenție la aceste greșeli comune:
Nu-l mai fierbeți!
Nu mai fierbeți porumbul! Fierberea porumbului înseamnă că unii nutrienți solubili în apă, cum ar fi acidul folic, rămân în lichid și nu vor fi consumați, așa că veți pierde cele mai mari avantaje nutriționale, spune dieteticianul Kelly Jones.
În schimb, încercați să-l preparați la abur.
„Prin aburirea porumbului, veți menține calitatea și cantitatea nutritivă corespunzătoare”, spune ea.
Umpleți cu apă o oală mare și puneți-o la fiert înainte de a adăuga porumbul. Lăsați-l la abur aproximativ 10 de minute.
Îl țineți prea mult pe foc
Evitați să gătiți porumbul prea mult timp.
„Dacă aveți porumb proaspăt, care poate fi consumat și crud, este o pierdere de timp să-l gătiți 20 sau mai multe minute”, spune Jones.
Gătitul excesiv poate duce la boabe foarte tari. Puteți găti la abur timp de 8-10 minute sau mai puțin și chiar puteți folosiți cuptorul cu microunde, la foc mare, timp de 3-5 minute.
Îndepărtați coaja
Nu îndepărtați coaja înainte de a găti porumbul.
„Când lăsați coaja, puteți accelera procesul de gătire și astfel veți avea o textură mai fragedă. Regula trebuie respectată, indiferent dacă gătiți porumbul la aburi, la microunde sau la grătar”, spune ea.
Focul este prea mare
Când gătiți porumb, nu dați focul prea tare.
”Este important să fii atent la nivelul căldurii pentru a te asigura că coaja nu se face scrum”, spune ea.
Pentru grătarele cu cărbune, așezați porumbul pe al doilea nivel de grătare sau pe un alt grătar pentru a le ține mai departe de flacără, explică Jones.
Îl răciți sub apă
Nu lăsați porumbul să se răcească punându-l sub jetul de apă de la robinet. În schimb, lăsați-l să stea afară și să se răcească natural.
„Așteptați câteva minute pentru ca acesta să se răcească singur, astfel încât să nu aveți un porumb umed”, spune ea.
Cât de sănătos este porumbul
Porumbul este o legumă bogată în amidon, adică este o sursă bună de energie. Amidonul pe care îl conține se numește amidon rezistent, care este mai greu de descompus de organism.
Energia din porumb este, prin urmare, eliberată lent, ceea ce înseamnă că vă va da energie pentru mai mult timp.
Porumbul este bun și pentru digestie. Acest lucru se datorează faptului că este bogat în fibre insolubile, care hrănesc bacteriile bune din intestin și ajută materiile alimentare să treacă mai ușor prin tractul gastrointestinal și prin intestin.
Un alt beneficiu al porumbului este că este bogat în carotenoidele luteină și zeaxantină, excelente pentru menținerea sănătății ochilor. Consumul regulat de porumb este recomandat pentru protecția împotriva cataractei și a degenerescenței maculare.