Specialiştii de la compania de securitate Panda Security oferă mai multe sfaturi de securitate IT celor care vor sa ia calculatorul cu ei în vacanţă, pentru a evita suprizele neplăcute.

Dacă vă lasaţi computerul acasă:

– deconectaţi routerul când plecaţi, feriţi-vă de mesajele phishing cu subiecte specifice de vacanţă, atenţie la website-urile cu aspect dubios, deoarece multe din ele sunt făcute pentru a va infecta computerul.

Dacă va luaţi computerul cu dumneavoastră în vacanţă:

– Faceţi back-up pentru toate informaţiile din computer, înainte de orice altceva. Accidente sau furturi se pot întâmpla oricând.
– Asigurati-va ca aveţi instalată o soluţie de protecţie de calitate şi actualizata şi că toate patch-urile de securitate sunt instalate.
– Pentru minimizarea consecinţelor furtului computerului, criptaţi informaţiile de pe hard-disk, chiar dacă pare o sarcină complexă şi dificilă. În acest fel, se va evita accesarea datelor dumneavoastră de către oricine, fără introducerea parolei.
– Stergeţi fişierele temporare, logurile, fişierele cookie sau parolele reţinute în mod automat de browserul dumneavostră de Internet. Veţi preveni în acest fel folosirea computerului de către altcineva, fără permisiunea dumneavoastră, pentru accesarea automată a poştei electronice, reţelei sociale, a conturilor bancare sau magazinelor online preferate.
– Nu va conectaţi la reţele WiFi nesecurizate, pentru ca puteţi intra într-o reţea folosită de hacker pentru a fura informaţii prin intermediul Internetului. Chiar dacă trebuie să plătiţi, este mai bine sa folosiţi reţele securizate, de încredere.
– Folosiţi cu atenţie poşta electronică. Atacurile de tip “phishing” sau spam devin din ce în ce mai sofisticate.

Dacă folosiţi alt computer decât al dumneavoastră:

– Mai bine NU!  Nu se ştie niciodată ce poate fi instalat pe acel computer. Folosirea PC-urilor din Internet cafe-uri, hoteluri sau aeroporturi, pentru accesarea conturilor bancare, de exemplu, ar putea avea efecte dezastruoase dacă un troian a fost instalat în prealabil.
– Dacă nu aveţi alternativa şi trebuie să accesaţi site-uri care cer date personale de autentificare, schimbaţi aceste date cu prima ocazie, pentru minimizarea riscului.
– Evitaţi orice tranzacţie sau achiziţie online. Trebuie să aveţi în vedere ca orice informaţie introdusă poate fi recuperată ulterior de către alt utilizator.
– Nu acceptaţi salvările automate ale datelor personale, oferite de diverse browsere de Internet.
– Când aţi terminat, ştergeţi toate fişierele temporare, istoria browser-ului, fişierele cookie şi de tip log, sau orice altă informaţie care a fost salvată pe computer.
– Dacă descărcaţi fişiere local, nu uitaţi să le ştergeţi înainte de a închide, astfel încât să vă asiguraţi că aceste informaţii nu vor fi accesate şi de alte persoane.

Pe reţele sociale sau aplicaţii similare:

– Nu utilizaţi niciodată aplicaţii pentru planificarea călătoriilor, oferite de diverse reţele sociale, pentru a vă asigura că nu puteţi fi localizat. Nu acceptaţi funcţia de geolocalizare din Twitter şi nu folosiţi această tehnologie pe telefoanele mobile.
– Nu împărtăşiţi planurile de vacanţă pe Internet, în diverse comunităţi, liste de discuţii, forumuri, camera de chat etc.
– Dacă vă petreceţi totuşi timpul pe chat, în timpul vacanţelor, nu dezvăluiţi necunoscuţilor date personale sau detalii confidenţiale.
– Transmiteţi aceste recomandări şi copiilor dumneavoastră, care de multe ori sunt prea naivi şi mult mai doritori să împărtăşească pe Internet planurile de vacanţă.

SURSA: Panda Security