Investitorii de succes trebuie să învețe tot ce se poate despre afacerile pe care le cumpără și ar face bine să se limiteze la domenii pe care le cunosc. Mai mult, abordarea lor când vine vorba de achiziții este extrem de importantă. ”Trebuie să eviți să te entuziasmezi atunci când alți oameni fac asta”, a spus Buffett, precizând că astfel vei continua să iei decizii raționale despre investițiile pe care vrei să le faci pe bursă. Iar rezultatele Berkshire Hathaway demonstrează teoria miliardarului.
DEZAVANTAJUL MĂRIMII Berkshire este o companie mare, iar nivelul lichidităților (49 de miliarde de dolari) i-a permis lui Buffett să facă afaceri mai bune ca întotdeauna. Un exemplu în acest caz este achiziția recentă a jumătate dintre acțiunile H.J.Heinz. Tranzacția s-a ridicat la 23,3 miliarde de dolari. Însă, chiar și așa, miliardarul a declarat că o companie mare poate avea, de asemenea, dezavantaje, mai exact va fi din ce în ce mai greu să aibă o rată de recuperare a investiției similară celei din trecut.
PASIUNE Buffett a declarat că este la fel de pasionat de investiții și de conducerea Berkshire acum, ca și atunci când era tânar. ”Trebui să iubești ceea ce faci pentru a reuși”, a spus miliardarul, menționând că ”vânătoarea” de noi achiziții și conceperea strategiilor pentru Berkshire îl fac fericit. ”Nu există ceva mai distractiv pentru mine decât să găsesc ceva nou ce poate fi adăugat Berkshire”, completează acesta.
VIITORUL BERKSHIRE Warren Buffett spune că nu se așteaptă ca succesorul său să aducă schimbări majore companiei, după moartea sa. Noul CEO ar putea face ceva schimbări în legătură cu felul în care cele peste 80 de subsidiare îi raportează direct lui, însă miliardarul se așteaptă ca Berkshire să rămână la fel de descentralizată, adăugând că nu vede rostul împărțirii companiei în câteva divizii. ”În ceea ce mă privește, consider că spargerea în câteva companii ar duce la rezultate mai slabe”, a spus Buffett.
Și chiar dacă noul CEO nu va avea reputația și conexiunile Oracolului din Omaha, compania va avea destule lichidități ce pot fi investite. ”Pe timp de criză, puțini oameni dispun de capital, însă și mai puțini sunt dispuși să-și ia angajamente. Aș vrea să le transmit celor ca Munger (Charlie Munger – partenerul de investiții al lui Buffett n.red) să nu fie fie atât de proști încât să vândă aceste acțiuni. Iar acest lucru este valabil și pentru familia Buffett”, a conchis miliardarul.