Un principiu de bază pentru determinarea valorii reale a unei locuințe este raportarea acesteia la chiria pe termen lung. Valoarea locuinței ar trebui calculată prin multiplicarea chiriei lunare pe 15 ani, cu o reducere de 20% pentru a ține cont de perioadele fără chiriași și de cheltuielile de întreținere.
Reguli esențiale pentru achiziția unei locuințe
De exemplu, dacă chiria lunară este de 500 de euro, valoarea estimată ar fi de 72.000 de euro, după aplicarea acestei metode. Dacă prețul de vânzare depășește valoarea calculată astfel, specialiștii recomandă să aștepți, pentru că o achiziție în aceste condiții ar putea deveni nesustenabilă.
Acestea sunt trei reguli esențiale pentru achiziția unei locuințe.
Cumpără o locuință pe care ți-o permiți
Achiziția unei locuințe trebuie să fie aliniată cu veniturile reale, nu cu suma maximă pe care banca o poate oferi. Gradul de îndatorare recomandat este de 40%, dar Guda subliniază importanța limitării la o rată realistă, astfel încât să nu fie afectată stabilitatea financiară pe termen lung.
De exemplu, o persoană cu un venit lunar de 1.000 de euro ar putea accesa un credit care generează o rată lunară de 400 de euro. Totuși, la finalul celor 30 de ani, suma totală plătită băncii ar putea ajunge la 150.000 de euro pentru un credit de aproximativ 70.000 de euro, potrivit explicațiilor oferite de analist într-un podcast.
Respectă criteriul gradului de îndatorare
Venitul familiei pe o perioadă de 5 ani, minus 20%, ar trebui să stabilească bugetul maxim pentru achiziția unei locuințe prin credit. De exemplu, o familie cu un venit lunar de 1.600 de euro poate calcula un buget de aproximativ 76.800 de euro pentru locuință.
În plus, gradul de îndatorare pentru un credit ipotecar nu ar trebui să depășească 25% din venitul lunar. Pentru un venit de 1.000 de euro, rata bancară recomandată este de cel mult 250 de euro.
Achiziționează la prețul corect
Achiziția locuinței trebuie să fie justificată de valoarea sa reală, calculată pe baza chiriei pe 15 ani, ajustată cu reducerea de 20%. De asemenea, este important să cumperi o locuință doar atunci când ești stabil financiar și nu mai devreme de vârsta de 30 de ani, potrivit analistului economic Iancu Guda.
Prin respectarea acestor reguli, viitorii cumpărători se pot proteja de riscurile supraîndatorării.