Este ca și cum viața ar fi doar o oglindă gigantică, în care se reflectă tot felul de idei mai vechi, care pun limite, așa cum se formează adesea în mintea unui copil. Iar ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca mentalitatea copilului din noi, destul de imatur, să ne dirijeze viața de adult, în special o căsnicie, scrie Yourtango.

Trebuie să conștientizezi următorul lucru

Dacă vrei să-ți salvezi căsnicia sau relația, trebuie să ajungi la o concluzie puternică: comportamentele, atitudinile și acțiunile partenerului tău nu definesc sentimentul demnității sau „suficiența”. Această stare este înnăscută și necondiționată. De fapt, este coloana vertebrală spirituală, care este de neclintit.

Dacă  în copilărie nu aveai control asupra percepțiilor tale mentale, acum deții un control complet. Acest lucru este crucial, pentru că opiniile pe care ți le formezi  azi vor determina acțiunile și experiențele de viață viitoare.

Cele patru lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să-ți salvezi căsnicia:

1. Renunță la ideea că ceva nu e în regulă

Nu există o relație perfectă. Este normal ca lucrurile să meargă prost; avariile sunt inevitabile. Cu toate acestea, nu trebuie să te cramponezi de unele probleme și să creezi o lentilă tulbure de percepție, prin care vezi partenerul. În schimb, întrebați-vă ”de ce sunt atât de supărat? Ce spune asta despre mine?”

De obicei, răspunsul va fi că una dintre acele credințe de bază false, formate în copilărie, a fost declanșată.

Când te simți liniștit, asta schimbă dinamica conversației și partenerul tău se simte, de asemenea, liniștit. Din acest unghi, este mai ușor să-ți comunici nevoile și preferințele partenerului, care poate fi surprinzător de deschis să-ți asculte preocupările. Amintiți-vă: când renunțați la factorii declanșatori și vă acceptați  unele probleme, mintea este calmă și comunicați întotdeauna mai clar.

2. Nu mai învinovăți partenerul pentru orice fleac

Așteptând ca o altă persoană să funcționeze perfect pentru a-ți satisface nevoile de fiecare dată când te simți vulnerabil nu este fezabil. Partenerul tău este o ființă umană, cu bune și cu rele, și inevitabil va face lucruri care te enervează. Dar când accepți că și tu și partenerul tău sunteți imperfecți, poți să-ți comunici nevoile, fără a mai lăsa copilul din tine, cel care se simte supărat, ofensat, să vorbească prin tine.

divorț
SURSA FOTO: Dreamstime

3. Renunță la acțiunile, dispozițiile și atitudinile personale

Deoarece nu te poți baza niciodată pe o altă persoană pentru a-ți satisface pe deplin nevoile, ai putea să câștigi mai multă independență și să te simți mai fericit, indiferent de locul în care se află partenerul emoțional. Poți deveni mai empatic, încurajând sau pur și simplu ascultând, fără a judeca.

4. Renunță la vechile tipare de comportament care te controlează

Nu repeta greșelile pe care le-au făcut părinții tăi și nu-i învinovăți pentru dificultățile lor în căsătorie. Și ei erau oameni imperfecți. Deseori, s-ar putea să fii prins în capcana trăsăturilor lor conjugale și să le repeți în relația pe care o ai.

Dacă îți dai seama că mariajul tău nu se compară cu cel al părinților, poți învăța să te ferești de tiparele și dinamica negativă din relația pe care o ai.