Anvelopele sunt unul dintre cele mai esențiale elemente ale autovehiculului, de aceea este extrem de important să le îngrijești și să le pui la punct și mai mult, dacă se poate, după perioada de vară, în care sunt mai uzate după ce au făcut mult mai multe drumuri decât în alte perioade ale anului.
Ori de câte ori ne pregătim să conducem un vehicul, este esențial să verificăm dacă anvelopele sunt în stare bună pentru a evita accidentele sau riscurile inutile. Cu atât mai mult în timpul verii. Este important să verificați periodic anvelopele, lucru pe care aproape jumătate dintre șoferi nu îl fac.
Iar în cazul unui accident sub forma unei pene sau a unei explozii, fiți pregătit cu anvelopa de rezervă pentru a o schimba în siguranță fără a fi nevoie să apelați la serviciile de asistență rutieră.
Având în vedere aceste lucruri, este esențial să se verifice starea acestui element, deoarece anvelopele în stare proastă pot provoca defectarea altor sisteme ale mașinii. De aceea, aflăm împreună câteva recomandări pentru a verifica starea bună a anvelopelor după lunile de vară și a relua revenirea la rutină cu mai multă siguranță la volan:
1. Verificați presiunea de umflare. Potrivit experților, anvelopele sunt un element cheie în siguranța și eficiența vehiculului, așa că trebuie să verificați aspecte precum controlul presiunii de umflare sau indicatorii de uzură, deoarece rularea pe anvelope cu presiune inadecvată poate face ca șofatul să fie mai periculos.
Prin urmare, este important să verificați dacă presiunea din anvelope este scăzută sau ridicată, ajustând presiunea în conformitate cu recomandările producătorului, pentru a îmbunătăți performanța și siguranța automobilului, precum și pentru a evita uzura prematură și a crește durata de viață a anvelopei.
Deși poate fi puțin dificil la început, este esențial să ne obișnuim cu rutina de a verifica presiunea în toate cele patru anvelope ale mașinii și să o reglăm, chiar și puțin mai mare decât scrie în manual, în cazul în care transportăm multă greutate în portbagaj. O anvelopă cu presiune scăzută crește semnificativ posibilitatea de explozie.
2. Verificați starea pneurilor. Inspectarea anvelopelor pentru a vedea dacă nu sunt deteriorate de lovituri și dacă nu prezintă uzură excesivă este esențială după perioada de vară, întrucât nerespectarea acestui lucru poate cauza probleme de stabilitate la frânare.
3. Verificați benzile de rulare. Adâncimea benzii de rulare a anvelopelor este esențială pentru a asigura o frânare eficientă și o aderență bună. Se recomandă schimbarea anvelopelor atunci când canelurile benzii de rulare ajung la o adâncime de trei milimetri, în special în perioadele în care încep ploile, ninsorile sau gheața, precum și atunci când pe cauciuc apar indicatori de limită de uzură.
4. Înlocuiți anvelopele de vară cu anvelope de iarnă atunci când anotimpul rece se apropie. Este important să verificați ce tip de anvelope are vehiculul dumneavoastră și dacă sunt potrivite pentru climatul în care va fi utilizat.
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru optimizarea aderenței pe drumurile reci, fie că sunt umede, înzăpezite sau înghețate. Cu toate acestea, anvelopele de vară oferă un nivel ridicat de aderență pe drumuri umede și uscate, precum și o stabilitate ridicată în viraje și performanțe optime de conducere la temperaturi mai ridicate.
5. Concentrați-vă asupra stilului de conducere. Stilul de conducere va avea un impact asupra longevității anvelopelor, astfel încât o conducere agresivă poate duce la o uzură mai mare a benzii de rulare, încălzind în consecință anvelopa și afectând calitatea cauciucului.
Fiecare șofer ar trebui să aibă cunoștințe de bază despre tehnologia auto, cum ar fi pneurile, precum și despre condusul eficient și întreținerea de bază a vehiculelor, cu accent pe reducerea consumului de combustibil. În acest fel, cu un gest atât de simplu precum verificarea lunară a presiunii în pneuri, putem reduce consumul de combustibil cu până la 15%.