Unul dintre părinți, de cele mai multe ori mama, va trebui să își întrerupă serviciul și să intre în concediul de maternitate, ceea ce înseamnă o contribuție mai mică la veniturile familiei. Iată cum puteți gestiona în mod echilibrat noua situație financiară.

Fiți prevăzători!

Este bine să vă gândiți la impactul acestor schimbări înainte să se producă, chiar de la primele simptome sarcina. Unul dintre aspectele importante pe care este indicat să le anticipezi se referă la cât de devreme sau cât de târziu în cursul sarcinii ai de gând să întrerupi serviciul. Mergi la controalele periodice recomandate de medic și ține seama de faptul că decizia ar putea fi influențată de starea de sănătate, pe care nu o poți controla în mod absolut.

Ar fi oportun să te gândești la reducerea veniturilor care va veni odată cu intrarea în concediul de maternitate, în raport cu banii pe care i-ai putea primi dacă îți continui munca.

Opțiunea privind durata concediului de creștere copil trebuie făcută încă de la început. Dar nu strică să analizezi ce opțiuni ai pentru revenirea la serviciu după 6 luni, 1 an sau 2 ani de la nașterea copilului. Poți compara ce cheltuieli ar presupune o bonă sau creșă și cât ai câștiga revenind la serviciu. Poți discuta cu angajatorul despre condițiile unui program cu normă redusă. Sunt numeroase alternative. Important este să analizezi atent fiecare caz în parte și să iei o decizie asumată.

Organizează-ți cheltuielile alocate îngrijirii bebelușului

Copilul tău este acum cea mai importantă ființă pentru tine și este normal să-ți dorești a-i oferi tot ce e mai bun. Dar el nu are nevoie să cheltuiești o avere. În primul rand este bine să pregătești totul cu multă dragoste și vei vedea că nu trebuie să golești contul din bancă pentru a-i asigura cele necesare.

Știm cu toții cât de drăgălașe sunt hăinuțele pentru bebeluși, dar nu exagera cumpărând prea multe pentru primele luni. Bebelușul crește în ritm destul de rapid în primele luni, iar multe hăinuțe îi pot rămâne mici înainte de a fi folosite.

În schimb, informează-te cu atenție în privinta produselor de îngrijire a bebelușului și optează pentru obiecte de calitate, care respectă normele de siguranță și etapele de dezvoltare ale copilului. Verifică și compară prețurile atât în magazinele clasice, cât și în cele de pe internet. Există magazine online specializate în obiecte, echipamente și produse ingrijire bebelusi.

Nu uita că în primul an de viață un bebeluș consumă mii de scutece, șervețele umede, produse de igienă, creme, loțiuni. Iar dacă nu alăptezi, trebuie să adaugi pe lista de cheltuieli lapte praf, biberoane, suzete, sterilizator.

În ceea ce privește camera bebelușului, înainte de cumpăra lucruri importante, gândește-te să fie practice și poți lua în calcul și împrumutul unor obiecte de la rude, prieteni. Dar nu orice se poate transmite de la un copil la altul. Este important să investești în lucruri care pot fi deteriorate printr-o folosire anterioară. Ai nevoie de o saltea nouă pentru pătuț, un scaun de mașină omologat, cărucior multifuncțional.

Economisește pentru cheltuieli neprevăzute

Există numeroase situații neașteptate în primul an de viață al bebelușului, care se pot dovedi destul de costisitoare. De aceea, este bine să le iei în calcul și pe acestea și să rezervi o anumită sumă de bani.

Cheltuielile legate de îngrijri medicale și consultații reprezintă principalele motive pentru a face economii. Este posibil să apară anumite probleme de sănătate sau, pur și simplu, bebelușulul să aibă nevoie de investigații preventive. Vei avea nevoie de medicamente, consultații și analize. Pentru a rezolva aceste probleme este important să ai resurse financiare astfel încât să stresului general să nu i se adauge și stresul financiar.