Nu mai e niciun secret că facturile la încălzirea locuințelor ne vor arde rău la buzunare în această iarnă. Experții spun că putem să mai scădem din costul facturii dacă facem spațiul de locuit mai eficient din punct de vedere energetic.
Cu câteva trucuri, cantitatea de energie furnizată va putea să compenseze pierderile de caldură ale locuinței.
Cum pot deveni casele mai eficiente din punct de vedere energetic?
Aproape jumătate din gospodăriile americane se încălzesc în principal cu gaze naturale și vor cheltui în medie cu 29% mai mult pe căldură în această iarnă, potrivit unei prognoze a Administrației federale pentru Energie, scrie The Seattle Times.
Gospodăriile care folosesc gaze naturale pentru încălzire se vor confrunta cu creștere formată din două cifre, în timp ce costurile cu electricitatea vor crește aproximativ cu 6%. Aceste costuri ar putea varia, dacă temperaturile sunt mai ridicate sau mai scăzute.
Doug Anderson, manager de proiect pentru programul Energy Star al Agenției pentru Protecția Mediului, care cercetează și promovează modalități rentabile de a face casele mai eficiente din punct de vedere energetic, îi sfătuiește pe americani să înceapă de-acum să-și eficientizeze casele din punct de vedere energetic.
Atenţie mare la aceste elemente! Îţi pot reduce serios facturile pentru încălzire
În primul rând, recomandă el, cei care stau la case, ar trebui să înceapă cu mansarda, pentru că, de obicei, căldura se risipește în partea de sus. O izolație suplimentară a mansarde poate ajuta să mențineți casa cât mai confortabilă, spune Richard Trethewey, un antreprenor în instalații sanitare.
Izolația cu spumă poliuretanică rigidă poate fi tăiată și fixată între grinzile orizontale de la baza mansardei pentru a completa izolația deja existentă.
De asemenea, pentru a avea o imagine clară a încălzirii casei, americanii pot programa și o evaluare energetică rezidențială, numită ”audit energetic”. Acolo unde se constată pierederi de căldură, cum ar fi în jurul ferestrelor sau al ușilor, pot fi rezolvate prin aplicarea unor garnituri de etanșare, din diverse materiale.
”Dacă ești lângă o fereastră și simți și că te ia curentul, atunci e clar că există o problemă”, a spus Nancy Kaplan, director la Building Performance Institute, care stabilește standarde pentru modernizarea caselor.
Există însă și alte locuri prin care căldura poate scăpa, mai puțin vizibile, iar mulți proprietari nu au instrumentele sau abilitățile necesare pentru a le găsi. De aceea este necesar un audit energetic.