Ai încercat în trecut să pui murături, dar nu au ieșit cum ți-ai dorit. Mai jos îți prezentăm cea mai bună rețetă de gogonele în oțet și alte trucuri pentru a face niște murături delicioase.
Cum se apropie sezonul rece, orice gospodină începe să pună murături pentru iarnă. Dacă ai încercat însă să pui murături și nu au ieșit cum te-ai așteptat sau dacă e chiar prima dată când faci acest lucru, mai jos îți prezentăm cea mai bună rețetă de gogonele în oțet, plus alte ponturi pentru cele mai delicioase murături.
Cum se prepară gogonelele în oțet?
Ingrediente:
- 2 kg de gogonele verzi
- 8 foi de dafin
- 4 cepe
- 2 lingurițe de boabe de muștar
- 500 ml de oțet
- 100 g de zahăr
- apă
- sare grunjoasă
Mod de preparare:
Se spală bine gogonelele și ceapa se curăță și se spală. După aceea, ceapa se taie felii, iar gogonelele mai mari se taie în sferturi. Se așează gogonelele în borcanul spălat foarte bine în prealabil și se adaugă printre ele feliile de ceapă și condimentele.
Separat, se prepară saramura. Se pune aproximativ o lingură cu vârf de sare și una de zahăr la 1 litru de apă. După aceea, se adaugă și oțetul și se amestecă ușor. Se lasă până dă în clocot, iar apoi se toarnă peste gogonele cât este încă fierbinte.
Cum menținem murăturile crocante?
Pentru ca murăturile să se mențină tari, puteți adăuga 2 sau 3 căței de usturoi. Acestea vor rămâne crocante și vor căpăta și un gust deosebit. Dacă alegeți să preparați murăturile în sare, nu încălziți saramura și vor rămâne crocante. Puteți de asemenea să puneți hrean. Cu cât se pune mai mult, cu atât murăturile vor fi mai tari.
În lichidul cu care umpleți borcanele se recomandă să adăugați zahăr sau miere de albine. Conservanții care pot fi folosiți la murături sunt: mărar uscat cu semințe, bucăți de hrean tăiate în lung sau frunze de hrean, ardei iuți, frunze de țelina, foi de dafin, crenguțe cu frunze de vișin, stejar sau coacăze, ardei capia, usturoi.
Când doriți să verificați dacă saramura este destul de concentrată, puteți folosi un ou. Dacă saramura este suficient de concentrată, oul se va ridica la suprafața lichidului.
Un alt pont important este să nu mai atingeți murăturile cu mâna odată ce au fost opărite. Se vor verifica doar cu o lingură de lemn.
Ce fel de oțet sau sare se folosește la murături?
Pentru murăturile în oțet se folosește doar oțet alb, cu o aciditate de minim 5%. Acesta se va dilua în proporție de 1/3 cu apă.
Pentru cele în saramură se recomandă sarea grunjoasă, neiodată. La un litru de apă se adaugă între 30 și 65 g de sare grunjoasă.