Aproape jumătate dintre români nu au o educație financiară minimă
O cauză a faptului că românii nu-și pot ține sub control cheltuielile este aceea că aproape jumătate dintre aceștia nu au o educație financiară minimă.
„Cel mai des comportament este obișnuința”, a spus miliardarul Warren Buffett într-un discurs „și spun că lanțurile de obicei sunt prea ușoare pentru a fi resimțite până când sunt prea grele pentru a fi rupte”.
Buffett a spus de multe ori că ar trebui să investești în tine cât poți, și în orice fel poți, de la găsi un loc de muncă pe care ți-l dorești până la educație, transmite infofinanciar.ro.
Lipsa planificării financiare este cea mai comună cauză, spun experții, care punctează faptul că este obligatoriu să le ții foarte bine în frâu și să ai o disciplină bună de plată.
Care este cea mai importantă regulă?
În primul rând trebuie să-ți stabilești prioritățile, iar în acest sens este bine să-ți faci o listă cu toate datoriile, de la cele mai mici la cele mai mari. Prioritatea trebuie să fie reprezentată de achitarea datoriilor mari. De exemplu, dacă pentru o rată la credite de consum comisioanele sunt mai mari decât cele la împrumutul pentru maşină, atunci scapă cât mai repede de creditul mai scump.
Această listă trebuie să conţină câteva capitole esenţiale: cheltuieli cu mâncarea, cu utilităţile, cu telefonul, cu asigurările şi cu petrecerea timpului liber. Toate acestea sunt cheltuielile cunoscute ca fiind cele necesare. Pe listă poți trece și anumite cheltuieli neesențiale, dar pe acestea trebuie amânate cât mai mult posibil.
Ideea principală este să știi exact care este bugetul tău, care sunt cheltuielile și mai ales pe ce cheltuiești. În acest scop este utilă și o aplicație care să-ți amintească zilele în care trebuie să efectuezi plăţile, pentru a nu fi nevoit să plăteşti penalităţi.
Un alt sfat pe care să-l ai în vedere
Cardurile de credit, deși sunt foarte tentante pot reprezenta o mare capcană. Studiile arată că cele mai nesăbuite cheltuieli se fac cu acest tip de carduri. În acest context, este bine să îl lași acasă cât mai des posibil pentru a limita tentația.
Un specialist american sugera chiar ceva radical: să le tai cu foarfeca, dar numai după ce achiți datoriile pentru acestea. Una peste alta, o disciplină riguroasă a plăţilor şi restrângerea sau măcar menţinerea sub control a cheltuielilor ar trebui să genereze o reducere substanțială a datoriilor.