Sfidare totală: Primul mare plagiator al ţării, propus fix în conducerea instituţieii care verifică plagiatele

Deşi este una dintre primele persoane publice care a fost găsită vinovată pentru plagiat, Mircea Beuran intră în conducerea CNATDCU(Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare).

Acesta va prelua președinția comisiei de specialitate Medicină din aceeași instituție care are rolul să analizeze plagiatele. 

Prevederea face parte dintr-un ordin pus în dezbatere publică de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, scrie Hotnews. Oficialul propune ca fostul ministru al Sănătății din guvernul Cioloș Achimas-Cadariu Patriciu-Andrei să fie vicepreședinte al comisiei de Medicină, scoate experții străini din conducerea CNATDCU și realizează modificări importante în comisiile care stabilesc ce criterii trebuie să respecte tinerii pentru a ajunge profesori universitari, validează sau nu o teză de doctorat și dau verdictele de plagiat. 
Potrivit Hotnews, Mircea Beuran a fost implicat în primul scandal amplu de plagiat din România. Fost ministru al Sănătăţii în perioada 2003-2004, Beuran a fost găsit vinovat de plagiat de către o comisie Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din Bucureşti, după cum a relatat la acea vreme Curierul Naţional. Comisia de anchetă a stabilit în 2003 că Beuran a plagiat o lucrare publicată în Statele Unite şi a propus desfacerea contractului de muncă, potrivit Ziarul de Iaşi. După acuzaţii, Beuran a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un Ordin de ministru care modifică anexele 2 și 3 ale Ordinului nr. 4.106/2016 privind componența Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ministerul precizează că observațiile și sugestiile pot fi transmise pe adresele de e-mail cnatdcu[at]edu.gov.ro și dgis[at]edu.gov.ro, „în termen de 10 zile de la data publicării acestui proiect (20 august)”. 

CNATDCU este forul care analizează sesizările de plagiat și decide ce este și ce nu este plagiat, tot această instituție elaborează criteriile în baza cărora profesorii universitari acced într-o funcție superioară și este instituția care validează sau nu tezele de doctorat.  

Comisia de anchetă a stabilit în 2003 că Beuran a plagiat o lucrare publicată în Statele Unite şi a propus desfacerea contractului de muncă. După acuzaţii, Beuran a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.