Valeri Zalujnîi ar fi refuzat să demisioneze

Volodimir Zelenski i-a cerut luni comandantului-șef al forțelor armate din Ucraina, Valeri Zalujnîi, să demisioneze, dar popularul general ar fi refuzat, declanșând speculații că urmează să fie demis.

Tensiunile dintre cei doi au început de acum câteva săptămâni, pe fondul eșecului contraofensivei Ucrainei, dar sugestia că Zalujnîi ar putea fi forțat să plece a fost totuși un șoc pentru mulți.

Oleksii Goncharenko, un parlamentar ucrainean de opoziție și aliat al generalului, a declarat pentru The Guardian că a înțeles că „ieri președintele i-a cerut lui Zalujnîi să demisioneze, dar acesta a refuzat să facă acest lucru”. El a dat vina pe ciocnirile de personalitate pentru acest conflict.

„Personal, cred că este o idee proastă. Nu există probleme fundamentale între ei, dar biroul lui Zelenski a fost îngrijorat de faptul că Zalujnîi a făcut declarații politice, nu militare”, a declarat Goncharenko.

Așteptările că Zalujnîi ar putea fi forțat să plece iminent au apărut pe rețelele de socializare luni după-amiază. Câteva ore mai târziu, Ministerul Apărării a răspuns sec: „Dragi jurnaliști, răspundem imediat tuturor: Nu, acest lucru nu este adevărat”, presupunând că toți cei care au citit au înțeles la ce se referea.

Valeri Zalujnîi
SURSA FOTO: Mil.gov.ua

Nu este clar dacă problema se va încheia aici

Goncharenko a declarat că Volodimir Zelenski ar putea să-l demită pe Valeri Zalujnîi și să-l înlocuiască. Acest proces necesită însă sprijinul ministrului apărării și doar după evaluarea reacției publice și internaționale.

Cel mai probabil, înlocuitorul ar fi Kirilo Budanov, șeful serviciilor secrete militare ucrainene, responsabil de operațiunile secrete împotriva Moscovei. Budanov a fost vehiculat la începutul acestui an ca înlocuitor al lui Oleksii Reznikov în funcția de ministru al Apărării în Ucraina, într-o altă saga prelungită de demitere care a început cu speculații similare.

Nu este clar cum ar arăta o strategie militară alternativă, având în vedere pozițiile înrădăcinate ale Rusiei pe linia frontului, în timp ce cea mai urgentă criză a Ucrainei nu este câmpul de luptă, ci convingerea Congresului SUA să aprobe un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari care ar asigura aprovizionarea cu arme pentru un an sau mai mult.

Contraofensiva ucraineană începută în iunie nu a reușit să străpungă liniile rusești, pe fondul criticilor că atacul a fost împărțit pe prea multe axe. Cu toate acestea, adevărata dispută dintre președinte și generalul său de top pare să fie de natură politică.

Valeri Zalujnîi este cea mai populară figură din țară, în afară de președinte, iar poziția sa a iritat biroul lui Zelenski, mai ales că politicianul se gândește dacă să organizeze noi alegeri, în prezent suspendate sub legea marțială.