Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a anunţat joi dimineaţă, înainte de a intra la Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) de la Bruxelles, că va vota împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. De ce s-a răzgândit acesta cu privire la ţara noastră în numai câteva zile?
Poziția Austriei față de intrarea României în Schengen este greu de înțeles, pentru că Viena s-a răzgândit în noiembrie, nu a mai fost de acord cu acceptarea României după ce anterior, a fost favorabilă.
Schimbare totală de optică la Viena de pe 16 pe 18 noiembrie
Dar vreo explicație nu a existat. Poate legăturile cu Rusia au contat, dacă ne raportăm la istoricul controversat dintre cele două țări.
Să o luăm cronologic. Pe 16 noiembrie, Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022.
Apoi, pe 18 noiembrie, răsturnare de situație la 180 de grade! Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, a anunțat ministrul de interne Gerhard Karner. Și așa a rămas, după cum vedem!
Dacă ne raportăm la demersurile noastre, s-a făcut tot ce era nevoie.
Iar Lucian Bode, ministrul român al Afacerilor Interne, a explicat foarte bine, dar mai ales a subliniat ce era esențial: Problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României, iar datele Frontex sunt foarte clare.
Migrația imputată României, o falsă problemă! De ce s-a întors Austria împotriva ţării noastre?
Iată cum a explicat Lucian Bode poziția Austriei, de-a lungul timpului:
„I-am reamintit omologului austriac Gerhard Karner faptul că: la întrevederea noastră din februarie 2022 a susţinut ferm aderarea României la spaţiul Schengen;
în timpul Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România;
Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat încă din cadrul primelor reuniuni că una din priorităţile sale este extinderea spaţiului Schengen; rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive şi au arătat fără echivoc că ţara noastră este pe deplin pregătită să adere la spaţiul Schengen;
Austria şi-a însuşit oficial declaraţia statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spaţiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinţei ministeriale a Forumului Salzburg de la Bucureşti din 16 noiembrie 2022”, sublinia Lucian Bode.
Așadar poziții foarte, foarte controversate ale Austriei, într-un timp atât de scurt, dar mai ales, poziții total diferite ale ministrului de Interne austriac. Iar migrația imputată României, o falsă problemă!